Pe marginea „Primei Case” s-a facut tam-tam inca din faza de proiect. Iar la cate dezbateri a nascut subiectul, mai ca ne asteptam cu totii ca acest program sa produca o minune pe piata imobiliara din Romania.
Gurile rele sustin, insa, ca initiativa Guvernului nu se vrea a fi nimic altceva decat o mana de ajutor acordata marilor dezvoltatori imobiliari care s-au trezit, peste noapte, cu bani blocati in investitii nevandabile.
Fortati de conjunctura existenta, dezvoltatorii in cauza au fost pusi in situatia de a reduce din preturi, umflate inexplicabil de-a lungul ultimilor ani. Chiar si asa, pretul actual de strigare este departe de valoarea reala a imobilului scos la vanzare si mult prea departe in raport cu puterea de cumparare a romanului. Premierul Emil Boc declara ca „Prima Casa” va fi o gura de oxigen pentru piata de profil, blocata de la finele anului trecut. Si, mai spunea primul-ministru, vor fi create noi locuri de munca in constructii. Ce a omis oficialul este ca slujbele respective vor fi create doar daca cererea va viza apartamentele noi. Pentru ca, daca se vand numai imobilele vechi, sperantele premierului se naruie.
Special pentru „Prima Casa”, bancile s-au imbunat si, cica, au indulcit conditiile de creditare, venind cu dobanzi ceva mai mici. Desi s-au fript in anii anteriori crizei, cand au aruncat in stanga si-n dreapta cu credite, trezindu-se, ulterior, cu o gramada de restantieri, bancile nu au dovedit nici acum prudenta. Ba mai mult, au depasit cu 50% oferta de garantare a Guvernului.
Daca programul va revigora cererea, ne asteptam ca preturile imobilelor sa urce din nou, lucru nu tocmai favorabil cumparatorului. Ba mai mult, beneficiarul „Primei Case” se va lega la cap cu un imprumut pe 25-30 de ani, in conditiile in care chiar maine poate ramane fara slujba.
Din pacate, cei responsabili de acest program nu au luat in calcul si scenariul pesimist. In ipoteza in care romanul se va inghesui sa acceseze astfel de credite, iar apoi vor da de greu, cum si de unde va reusi statul sa asigure garantiile?
Cine castiga din ”Prima Casa”?
Articole
Daniel David încearcă reformarea Educației
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea abandonului școlar Una dintre marile priorități ale programuluide guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale. Masa caldă în toate școlile din România Reducerea abandonului școlar, promit aleșii în programul de guvernare, va…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...