Cat e realitate si cat e isterie provocata artificial in aceasta criza a gazelor, care tine primele pagini ale ziarelor de zile intregi? Desi companiile de distributie a gazelor s-au inghesuit sa dea asigurari ca nu vom ramane fara gaz chiar daca Rusia nu-si reia livrarea inca doua luni de-aici inainte, si cu toate ca se stia ca Romania nu se bazeaza decat in proportie de 40 de procente pe gazul rusesc, mass-media s-a incapatanat sa contureze iminenta unei situatii dezastruoase, in care milioane de romani ar putea ramane fara caldura in miez de iarna. Speculand, probabil, si gustul romanului pentru stiri negative, ziarele si, mai ales, televiziunile centrale au tratat subiectul cu extrem de mult zel, cautand problemele chiar si acolo unde ele nu existau. Dupa… modelul drobului de sare al lui Creanga.
Nici „tanarul” guvern Boc nu s-a lasat mai prejos, contribuind, prin… mijloace proprii, la crearea starii de panica in randul populatiei. Dupa o bajbaiala in termeni, executivul a declarat situatie de urgenta in sistemul energetic, intarind, astfel, convingerea populatiei ca viitorul este sumbru. Pe de alta parte, nu este exclus, se pare, ca declararea acestei situatii de urgenta sa reprezinte un mod ascuns de a favoriza diversi… clienti din industria petroliera. Este vorba despre faptul ca pacura, principalul combustibil alternativ la gazele naturale folosit de centralele electrotermice, poate fi cumparat, in aceste conditii, fara licitatie, ci doar prin negociere directa.
De castigat din aceasta panica generala indusa au avut si magazinele de produse electrocasnice, romanul speriat de perspectiva frigului din locuinte dand buzna pentru a-si cumpara radiatoare, resouri sau alte aparate care incalzesc cu ajutorul energiei electrice. Acum, insa, produsele de acest gen ar putea fi inapoiate magazinelor, Rusia anuntand ca va relua, de azi, livrarile de gaze.
Cine castiga din criza gazelor?
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...