Institutia Prefectului a organizat ieri sedinta comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, avand ca punct pe ordinea de zi informarea pri-vind stadiul acoperirii comune-lor cu medici de familie si pun-cte farmaceutice, precum si problemele care exista in functionarea acestora. Potrivit Ligiei Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj (DSP), in prezent in judet, exista 119 cabinete medicale de familie, din care 56 in mediul urban si 63 in mediul rural. Exista insa cinci comune fara medic de familie: Coseiu, Benesat, Lozna, Treznea si Ca-rastelec. In Carastelec exista totusi posibilitatea remedierii in curand a acestei situatii, potrivit Prefecturii, insa in cele-lalte ramane ca asistenta medicala sa fie asigurata de medici din alte localitati.
Primarul din comuna Lozna, Augustin Sabou, a declarat ieri ca a discutat deja cu Ligia Marincas si ca se va incerca sa se aduca un medic pentru a nu fi nevoiti satenii sa mearga pana in Letca, la medicul de familie de acolo. „Vom incerca sa aducem medic de familie, dar este destul de nesigura si aceasta varianta, pentru ca la noi tot timpul se intampla sa vina medici si sa plece odata ce gasesc o portita undeva unde salariul este mai mare”, ne spune Sabou. Satenii din Lozna sunt nevoiti sa mearga doi kilometri pana in comuna Letca. Primarul ne asigura ca pune la dispozitie transport pentru localnicii care nu au masina pentru a se deplasa la medicul de familie din Letca. „Am mai pus si noi la dispozitie masina care sa ii duca pe sateni la Letca, numai ca au fost discutii, pentru ca de cand au aparut retetele electronice, se sta foarte mult la coada acolo”, ne-a explicat primarul din Lozna.
Pe de alta parte, pentru satenii din Benesat nu se arata nicio sansa de a avea prea curand un medic. Primarul Sorin Romocea ne-a spus ieri ca cea mai buna solutie pentru ei este sa mearga in Cehu si Jibou in zilele cand medicul din Cehu nu vine in Benesat, pentru ca populatia comunei este mica si ca toti locuitorii sunt impartiti deja pe la mai multi medici. „La noi vine martea si joia un medic de familie din Cehu, iar in celelalte zile localnicii se deplaseaza in Cehu si Jibou. Este microbuz care circula regulat si spre Cehu si spre Jibou , asadar nu avem probleme cu transportul”, ne-a explicat primarul comunei Benesat.
Din informatiile prezentate ieri la Prefectura reiese ca in judet sunt trei centre de permanenta. Doua in mediul urban si unul in mediul rural. Din cele 127 de cabinete stomatologice, 85 sunt in mediul urban si 42 in mediul rural. Salajul mai are sapte laboratoare medicale si 32 de laboratoare de tehnica dentara, din care 24 in mediul urban si opt in mediul rural.
Referitor la situatia farmaciilor, in acest moment sunt 64 de farmacii. 36 in mediul urban, iar 28 in mediul rural, si 22 de puncte farmaceutice.
Cinci comune din Salaj nu au medic de familie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...