Blocurile O1, O2 si OM – bulevardul Mihai Viteazu, Lira – strada Tudor Vladimirescu, si blocul N3 – strada Avram Iancu, sunt primele care acceseaza fonduri europene pentru reabilitarea termica.
Consiliul Local Zalau a aprobat in sedinta ordinara de ieri accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea termica a cinci blocuri din Zalau. Este vorba despre blocurile O1, O2 si OM situate pe bulevardul Mihai Viteazu, blocul Lira de pe strada Tudor Vladimirescu si blocul N3, strada Avram Iancu. Totodata, consilierii municipali au aprobat acoperirea din bugetul local a sumei de 4,5 milioane de lei, reprezentand valoarea totala a celor cinci proiecte. Din aceasta suma, 60 la suta sunt cheltuieli eligibile care vor fi recuperate de la Comisia Europeana, 20 la suta reprezinta contributia municipiului Zalau, iar restul de 20 la suta contributia celor cinci asociatii de proprietari. Multe din cererile asociatilor de proprietari, inregistrate la primaria Zalau, solicita ca plata cotei de 20 la suta, ce reprezinta contributia proprietarilor apartamentelor, sa se faca esalonat, pe o perioada de la un an pana la 10 ani, „motivand ca majoritatea proprietarilor sunt pensionari, ca sunt apartamente nelocuite si veniturile sunt mici”. Astfel, a fost instituita taxa de reabilitare termica cu ajutorul careia vor fi recuperate sumele platite din bugetul local pentru asigurarea cotei de contributie a asociatiilor de proprietari. In programul de reabilitare termica a blocurilor cu sprijinul fondurilor europene pot accede doar asociatiile de proprietari din blocurile de locuinte construite dupa proiecte realizate in perioada 1950-1990.
Primaria pune la bataie 4,5 milioane de lei
In sedinta de ieri, consilierul PSD Teodor Balajel a ridicat problema dificultatilor financiare si a faptului ca acoperirea sumei de 4,5 milioane de lei de catre primarie „solicita” bugetul local. „Este un lucru bun faptul ca va creste performanta energetica a blocurilor, iar fata orasului se va schimba. Insa, suma de 4,5 milioane de lei va solicita mult bugetul local. Cum sunt cuprinse in buget aceste sume? Sa nu ajungem sa luam credit si pentru acest capitol”, a subliniat Balajel. Primarul Radu Capilnasiu spune ca daca se va ajunge la un credit bancar, acesta va fi rambursat cand vor fi incasati banii de la Uniunea Europeana, iar taxa de reabilitare termica a fost instituita tocmai pentru a-i obliga pe proprietari sa-si plateasca contributia proprie. Cei care nu achita taxa de reabilitare vor aparea cu debit la bugetul local si se poate ajunge chiar la executare silita.