Cimitirul din Zalau se extinde cu peste sapte hectare

imagine-articol0_52523

 

 

 

Primaria Zalau anunta ca a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru extinderea cimitirului din municipiu. Extinderea se va face pe terenuri proprietati private in suprafata totala de 7,13 hectare, situate in imediata vecinatate a cimitirului existent. Extinderea se va face in partea sudica, inspre strada Stefan cel Mare.

Primaria mai spune ca, de acum inainte, locurile de veci in cimitir se vor atribui doar pe baza certificatului de deces, ceea ce inseamna ca dispare practica „rezervarilor” prin achizitionarea de locuri de veci „pentru orice eventuialitate”. Plus ca devenise deja un business vanzarea de locuri de veci cumparate si apoi tranzactionate catre cei care au cu adevarat nevoie sau chiar catre oameni „grijulii” cu viitorul lor de dincolo.
Persoana responsabila cu noul plan de extindere a cimitirului este arhitectul Petre Vlad Andrei, care va consulta publicul in legatura cu proiectul pana in 21 octombrie.
Pe 10 noiembrie, de la ora 14.00, la sediul Primariei Zalau va avea loc dezbaterea publica asupra proiectului.
Astfel, primarul Ionel Ciunt a rezolvat problema cimitirului in doar patru luni de la instalarea in functie, in ultima perioada iscandu-se in Zalau o adevarata dezbatere pe marginea calculelor ca in cateva luni se epuizaza locurile de veci in cimitir. Vechea administratie a Zalaului, condusa de Radu Capilnasiu vreme de 12 ani, nu a gasit pana acum solutia, intrand pe sfarsit de mandat in conflict cu locuitorii din cartierul Dealu Morii, unde intentiona sa amplasez un cimitir nou.

 

Cel putin 15 ani de acum înainte, zalauanii
au unde sa poposeasca în drumul spre vesnicie

Deocamdata e bine ca avem unde ne îngropa mortii. Dupa calculele noastre si dupa calculele primariei, noul spatiu se va umple de morminte în 15 ani. DGADP Zalau a preluat administrarea Cimitirului Public în anul 2004. stop_coloana Din registrele preluate reiese ca doar din anul 1985 se tine evidenta celor care pleaca spre locuri cu verdeata si fara suspine si fac o halta în cimitir. Din calculele deduse din cifre reiese ca media anuala a persoanelor din Zalau care „prefera” drumul spre vesnicie este de 200. Stim cu totii ca lucrurile nu stau chiar asa. Unii zalauani sunt înmormântati în cimitirele din satele de bastina. Apoi, se mai practica procesul de deshumare a osemintelor dupa sapte sau mai multi ani de la deces. Dar, oricum am lua-o, extinderea care se face la Cimitirul Public ajunge 15 ani pentru accesul la eterna odihna.

Locuitorii din Dâmbul Morii scapa
de teama ca se vor invecina cu mortii

Locuitorii din noul cartier al Zalaului Dâmbul Morii pot rasufla usurati. A picat PUZ-ul care prevedea amenajarea unui cimitir în cartierul lor. Amenajarea era conceputa în asa fel încât cortegiul funerar trecea pe la portile cetatenilor, iar mortii urmau sa fie asezati într-un teren mlastinos. Plus de asta, nu se respecta distanta de 100 de metri dintre cimitir si locuintele cetatenilor. Repetatele proteste ale locuitorilor din cartierul Dâmbul Morii nu i-a înduplecat pe mai marii primariei si nici pe consilieri din mandatul trecut. O tineau una si buna ca acolo-i locul ideal pentru cei care poposesc o clipa în drumul spre eternitate. Nu stiu câti locuitori ai cartierului Dâmbul Morii i-au dat votul lui Ionel Ciunt, dar cel putin ei sunt multumiti cu noul primar, care le-a luat mortii de pe cap.