Fostul preot paroh al Bisericii Vechi din Jibou, Neamtu Ioan, a vandut locuri de veci incalcand prevederile sanitare, dar nu poate fi sanctionat de Episcopia Salajului pentru ca s-a pensionat. Locatarii din zona sunt nevoiti sa suporte mirosul in timpul verii, nu au apa potabila la fantana si traiesc inconjurati de morminte.
Cimitirul ortodox extins al Parohiei 1, mai exact cimitirul Bisercii Vechi de pe strada Eroilor din Jibou, reprezinta motiv de disputa intre un proprietar care locuieste in imediata vecinatate a cimitirului si Biserica, pentru ca, spune proprietarul Cosmin Sima, mormintele amplasate foarte aproape de casa si gradina lui ii afecteaza intreaga familie. Mai exact, exista peste 10 morminte pozitionate la nici un metru departare de gardul construit de familia Sima pe limita de proprietate, gradina devenind neutilizabila, casa se darama, iar mirosul in timpul verii este insuportabil. In plus, proprietarul spune ca terenul pe care s-a extins cimitirul ii apartine, existand un titlu de proprietate in acest sens eliberat pe numele bunicului sau, care a donat – fara a incheia vreun act cu Biserica – acea portiune de teren, dar nu pentru a fi inmormantati oameni acolo, ci pentru drum de acces in cimitir. Mai mult, cimitirul a fost extins la numai un metru distanta de o fantana publica ce era folosita de toate familiile din zona, momentan fiind acoperita pentru ca apa nu mai este potabila. Nemultumirea jibouanului este cu atat mai mare cu cat s-a adresat tuturor institutiilor abilitate – Episcopia Salajului, Primaria orasului Jibou, Directia de Sanatate Publica Salaj – sa verifice daca cimitirul este autorizat si, ulterior, sa impiedice amplasarea mormintelor atat de aproape de casa si gradina sa, dar fiecare institutie a „aruncat pisica una in ograda celeilalte”. Dupa aproape doi ani de reclamatii si asteptari pentru rezolvarea problemei, perioada in care preotul Neamtu Ioan (preot – paroh la acea vreme al Bisericii vechi) a continuat sa inmormanteze oameni chiar sub geamul casei in care locuieste jibouanul si familia sa.
Primarul spune ca cimitirul nu e autorizat
Cosmin Sima s-a adresat, printre altele, si Primariei orasului Jibou, insa raspunsul primit este absurd. Primarul Eugen Balanean i-a transmis ca cimitirul „are o vechime de peste 100 de ani, deci nu se pune problema la aceasta data a obtinerii autorizatiilor prevazute de lege”. In consecinta, chiar daca pe titlul de proprietate al defunctului Hideg Vasile (bunicul lui Cosmin Sima) scrie clar ca doar in partea estica se invecineaza cu un cimitir, in prezent proprietatea este imprejmuita numai de cruci. Extinderea cimitirului poate incalca legea, pentru ca nu este nevoie de autorizatie. Un alt raspuns dat de primar reclamantului a fost ca „in ce priveste inhumarea cadavrelor in cimitir, in ultimii 20 de ani nu s-au amplasat morminte sub distanta de trei metri de la ultimul mormant si imprejmuirea cimitirului, asa cum prevede Ordinul 536/97”. In realitate, toate mormintele sunt amplasate la distante cuprinse intre zero si trei metri de locuinta si gradina si, mai mult, datele inscrise pe crucile celor inhumati il contrazic pe primar. Exista morminte din 2010, 2009, 2008, etc. Eugen Balanean il anunta pe Sima ca preotul Neamtu Ioan s-a angajat ca nu se va realiza niciun mormant fara respectarea distantei de trei metri, prevazuta de lege. Reporterii Graiul Salajului l-au contactat pe primar chiar in prezenta reclamantului, insa primarul spune ca raspunsurile pe care le-a transmis in luna martie a anului trecut au fost date in urma consultarilor cu preotul Neamtu Ioan, care acum s-a pensionat si, din ceea ce stie primarul, intre preot si proprietar au existat mai multe discutii, dar nu au ajuns la o intelegere. „Trebuia sa nu-i lase atunci… in 2004… sa inmormanteze. Eu nu pot scoate mortii de acolo! Nu este niciun mormant lipit de gard! Eu am stat de vorba cu toti… atat cu preotii… ca au fost trei – Borza, Neamtu si acum e Nechita, cat si cu Sima. Eu ce sa fac daca ei nu se inteleg?! Fantana aceea, nu-i problema, o astupam daca e in domeniul public. Dau o hotarare de Consiliu si gata”, a declarat primarul Balanean, dupa ce si-a amintit ca exista si fantana.
Casa o ia la vale din cauza mormintelor
Cosmin Sima a relatat reporterilor Graiul Salajului sositi la fata locului ca in ultimii ani a reparat de cateva ori casa si, in ciuda faptului ca a legat-o cu fier beton, peretele dinspre cimitir o ia la vale din cauza mormintelor sapate la un metru si jumatate de locuinta. La un moment dat, proprietarul a convenit cu preotul Neamtu ca Parohia Ortodoxa sa suporte cheltuielile construirii unui zid de beton intre primul sir de morminte si casa, astfel incat sa impiedice alunecarea terenului, lucru ce nu s-a mai realizat. Proprietarul a turnat stalpi de sustinere a casei pe exterior, insa si acestia o iau la vale acum, dupa cum au constatat si reporterii nostri. In interiorul locuintei, lucrurile sunt si mai grave. Familia Sima a izolat cu polistiren locuinta dupa ce au legat-o cu fier beton, dar peretii au crapat din nou, casa fiind intr-un continuu proces de degradare. Mormintele sunt amplasate chiar sub geamurile casei, iar proprietarii spun ca vara nici macar nu pot deschide geamurile pentru aerisirea locuintei deoarece intra in casa un miros insuportabil, unele morminte fiind sapate la o adancime de numai un metru si douazeci de centimetri iar ploile mai spala pamantul, astfel ca adancimea acestora devine si mai mica. Familia Sima s-a gandit chiar sa vanda proprietatea, dar nu vrea sa o cumpere nimeni, pentru ca in toate directiile, sunt numai morminte.
Episcopia Salajului n-are pe cine sa traga la raspundere
Reporterii Graiul Salajului au incercat de cateva ori sa ia legatura cu protopopul Dragan de la Jibou, insa, de fiecare data, au fost rugati sa revina. Astfel, au considerat de cuviinta sa solicite un punct de vedere Episcopiei Salajului. Aici, vicarul – preot Ionut Pop – a declarat ca Episcopia cunoaste problema cimitirului de la Jibou, insa nu are pe cine sa traga la raspundere pentru ca preotul care a incalcat legea – Neamtu Ioan – a implinit varsta pensionarii si s-a pensionat incepand cu 1 ianuarie 2012. „ La Cimitirul Ortodox din Orasul Jibou… exista intr-adevar cateva reclamatii cu privire la mormintele care s-au facut in apropierea celor doua case din zona, insa avizele si autorizatia le da Primaria Jibou, iar mormintele, daca s-au facut intr-adevar in apropierea casei, se vor lua masuri… a fost instiintat si preotul – protopop al Jiboului. Din pacate, preotul care a inmormantat chiar in apropierea caselor… nu se mai pot lua masuri impotriva dansului… s-a pensionat cu 1 ianuarie. Dar vom lua masuri”, a declarat preotul Ionut Pop.
Gradina este inutilizabila
Daca langa casa exista macar un metru distanta pana la primele morminte, in gradina situatia este si mai grava. Doua morminte au fost amplasate exact langa gardul familiei Sima, iar celelalte – pentru ca intreaga proprietate este acum imprejmuita numai de morminte – sunt amplasate la nici un metru distanta de gard, gradina devenind inutilizabila. „Cine ar manca zarzavaturi din gradina daca ar fi in situatia mea? Gradina este imprejmuita de morminte sapate la un metru si ceva adancime. Terenul este in panta, astfel ca toata apa de ploaie ce spala cadavrele vine la mine in gradina. Deja este o problema de sanatate publica si toata lumea crede ca noi avem ceva cu Biserica. Nu putem folosi gradina deloc”, spune Cosmin Sima. In strada exista si o fantana publica care deservea tuturor familiilor de pe strada Eroilor, dar preotul a extins cimitirul, astfel ca la nici un metru de fantana exista morminte. „Fantana este acolo de zeci de ani, nu erau morminte in acea parte. De aproape cinci ani de zile nu foloseste nimeni apa, va dati seama… bem apa de pe morti?!”, a declarat redactorilor Graiul Salajului un alt vecin al cimitirului cu pricina, Violin Porumb.
Directia de Sanatate Publica nu poate interveni
Proprietarul a sesizat, in luna aprilie a anului trecut, si Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, insa, spune el, autoritatea sanitara i-a transmis ca problema nu este de competenta sa si sa se adreseze Primariei Jibou. Directorul executiv al DSP Salaj, Ligia Marincas, a declarat pentru Graiul Salajului ca, la acea vreme, a directionat petentul catre Primaria Jibou pentru a rezolva regimul juridic al proprietatii. „Obligatoriu trebuie un punct de vedere al autoritatilor vizavi de regimul juridic al terenurilor. Daca Primaria ne solicita un raspuns, puem interveni. Noi am redirectionat adresa catre Primaria Orasului Jibou pentru ca aspectele sesizate exced competentele noastre”, spune directorul DSP Salaj.
Proprietarul s-a adresat instantei
Cosmin Sima a actionat in instanta pentru revendicarea terenului. Avocatul Calin Harza spune ca suprafata de teren folosita acum de Biserica este trecuta in titlul de proprietate al lui Sima Cosmin si trebuie sa identifice vechiul CF, al antecesorilor pentru a ajunge clar la noul amplasament. „Sunt mai multe chestiuni. El are doua optiuni… ori i se da terenul curat, ceea ce nu este o finalitate, ori discutam de expropiere. Pana nu se fac masuratori nu stim nimic concret. Daca discutam de o actiune in revendicare… cimitirele nu mai sunt in proprietatea cultului, ci a municipalitatii. Astfel, Biserica nu are nicio treaba cu terenul, ci Primaria. Finalitatea ar fi fortarea unei exproprieri. Dar pentru un cimitir este nevoie de un act de proprietate tabular, de autorizatie prealabila, de avizul de mediu. Cum s-a obtinut autorizatie de inhumare fara un act de proprietate nici al Bisericii, nici al Primariei, este un mister pentru mine. Nu este problema atat de mare a Bisericii, cat a Primariei. Eu cred ca nimeni n-a verificat nimic acolo”, a declarat avocatul Harza. Primul termen de judecata a fost stabilit de instanta pentru data de 2 februarie.
Ce spune legea
Potrivit Ordinului 536 din 1997, intrat in vigoare in aprilie 2008, la articolul 153 se prevede clar ca inhumarea cadavrelor umane se face „numai in cimitire autorizate sanitar… imprejmuite cu gard si cu perdea de arbori. Intre morminte si gardul cimitirului va fi lasata o zona libera de 3 metri”. Pe seama acestui articol coroborat cu articolul 11 al aceluiasi ordin, distanta minima necesara pentru protectia sanitara trebuie sa fie de 53 de metri intre zona protejata – proprietatea privata a familiei Sima in acest caz – si cimitir.
Cimitirul din Jibou – pericol pentru sanatatea locuitorilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...