Faptele si realitatea cu care ne-am confruntat la fata locului sunt primele care ofera raspunsuri la aceasta intrebare. Cum a indraznit biata iarna sa-si puna pe umeri hainele de promoroaca, cum am si dat din colt in colt. Am intervenit cu intaziere, am aruncat materialul antiderapant dupa ce au aparut blocajele, am intervenit cu utilaje dotate cu lame nepotrivite. Dar mai ales am asteptat sa treaca vremea rea, sa nu mai fie nevoie sa intervenim. Cum insa incapatanata zana frigului nu s-a dat dusa, a trebuit sa iesim totusi din barloguri. Dar parca cu ciuda si in zeflemea. Si cu toate ca am avut o saptamana vreme sa ne obisnuim cu ideea ca ninge, „zapada ne-ngroape…” actionam de parca am fi stafii.
O parte din probleme au fost semnalate de noi, mai zilele trecute. O alta parte au ramas insa, nespuse si doar traite in trafic pe unele artere importante. Cum bunaoara si nu singular ar putea fi si cazul drumului judetean de la Jibou spre Cehu, care, in urma cu doua zile, pana catre orele pranzului, era numai bun pentru competitiile de schi fond. Stralucind de un alb imaculat. Cam din 200 in 200 de metri se vedea aruncat nisip, dar numai atat cat ar intra intr-un pumn de femeie, nu pe o lopata. Nu stim noi, dar poate suntem deserviti de drumarite discrete si delicate. Ori poate, gandindu-se ca suntem in an de criza, drumarii fac economie la sare si nisip sa le ajunga si pentru iarna viitoare. Iar daca la noi este vesnic asa, o stare de fapt cu care vrem nu vrem trebuie sa ne obisnuim, la numai o zvarlitura de bat, in judetul Maramures soselele sunt ca-n palma, fara gropi si fara urme de zapada. Altii pot sa intretina portiunile de drum aflate si la limita de judet, iar pe noi ne doare-n cot de cele care fac legatura intre orase. Desigur tolba cu explicatii oricand poate fi servita. Dar nu de ele avem noi nevoie. Ce-ar fi facut oare cei de la judet, ori directorii care sunt raspunzatori pentru semnarea contractelor cu drumarii daca ar fi derapat in sant cu masina, ori daca ramaneau blocati in trafic? Nu s-ar fi interesat cine trebuia sa curete sectorul respectiv si nu i-ar fi pus la plata? Dar oare noi pe cine sa amendam, ca doar firmele care se fac ca ne curata drumurile, tot din baniii nostri huzuresc?
Chiar ne pasa de drumuri?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...