De vineri, toti proprietarii vor trebui sa-si scoata un certificat energetic daca vor sa-si vanda sau sa-si inchirieze locuinta. Pe 19 iulie va intra in vigoare un act normativ care obliga proprietarii sa se prezinte la notar sau la adminitratiile fiscale cu certificatul de performanta energetica in cazul in care vor sa vanda sau sa inchirieze locuinta. Ceritficatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. Toate caracteristicile tehnice ale constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) sunt detaliate in CPE. Certificatul este valabil pe o perioada de 10 ani de la eliberare. Sunt exceptate de la obligativitatea obtinerii unui certificat energetic cladirile si mo-numentele arhitecturale, cladirile utilizte ca lacasuri de cult sau pentru orice alte activitati cu caracter religios, cladirile rezidentiale care sunt utilizate mai putin de patru luni pe an, cladirile independente cu suprafata mai mica de 50 de metri patrati, atelierele si halele din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie si cladirile provizorii din zonele industriale prevazute a fi utilizate pe o perioada mai mica de doi ani. Documentul se elaboreaza pentru locuintele unifamiliale, blocurile de locuinte, birouri si blocuri de birouri, scoli, spitale, hoteluri, restaurante, sali de sport si magazine. Legea 193/2013 privind certificarea energetica a locuintei spune ca toate contractele de vanzare cumparare incheiate fara prezentarea certificatului „sunt supuse nulitatii relative”. O modificare importanta pe care legea 193/2013 (articolul 3) o introduce este aceea ca, incepand din 19 iulie, toate anunturile cu oferte de vanzare -cumparare sau de inchiriere, din ziare sau de pe site-uri, trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit. Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori autorizati si atestati tehnico-profesional. Pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (www.mdrt.ro) este afisata lista completa a auditorilor energetici pentru cladiri, pe judete. Tariful unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare este de 50 de euro.

Exista blocuri in Zalau care au facut deja auditul energetic

In Zalau exista cateva aso-ciatii de proprietari care si-au depus documentele pentru reabilitarea termica a locuintelor in programul local multianual privind cresterea performantei energetice inca din anul 2009. Programul nu s-a finalizat, dar Primaria a contractat documen-tatiile necesare, inclusiv auditul energetic. Purtatoarea de cuvant a Primariei, Manuela Ghiurutan, ne-a comunicat ca un exemplar din documentatie se afla la fiecare asociatie de proprietari care a fost inclusa in program.

Contractele la notar se vor incheia cu sau fara certificat energetic

Notarul zalauan Ionita Crecan explica ce inseamna nulitatea relativa si spune ca, daca partile interesate cad de acord sa incheie contractul si fara acest certificat, o pot face. Avand menirea de a ocroti anumite interese individuale, este firesc ca persoana interesata sa poata renunta in mod valabil la dreptul de a invoca nulitatea relativa, daca apreciaza ca acest fapt este conform cu interesele sale. Cum intr-un contract de vanzare-cumparare au interes numai cele doua parti implicate – vanzatorul si cumparatorul – daca acestia sunt de acord sa incheie contractul fara certificatul energetic, este alegerea lor. Prezentarea certificatului energetic este insa obligatorie in cazul in care o persoana vrea sa scoata un credit de la banca.