Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, de la 1 februarie 2014, cersetoria este considerata infractiune si ar trebui pedepsita cu inchisoare de la o luna pana la trei ani, asa cum prevede articolul 326 al noului Cod Penal. Acelasi Cod Penal mai prevede ca cei care exploateaza minorii sunt pasibili de pedepse cu pana la 12 ani de inchisoare. Cu toate acestea, acum, la inceput de primavara, cersetorii parca sunt mai multi ca niciodata pe strazile Zalaului. Perioada este prielnica si cersetorii au locurile lor bine alese. Îi gasesti in zone aglomerate ale orasului (statii de autobuz, piata, supermarke- turi). Unii, langa biserici, impresioneaza trecatorii cu fraze lacrimogene, iar cei care „nu se indura” de ei, adesea sunt injurati sau, dupa caz, blestemati „cu ajutorul” catorva sfinti.
Cat de multi sunt cersetorii din Zalau? Politia Locala spune ca in perioada 20 februarie – 6 martie a amendat 32 de cersetori, iar va-loarea amenzilor se ridica la 2.900 de lei. Inspectoratul Judetean de Politie anunta pe site-ul propriu doua cazuri intr-o singura zi, in 28 februarie, cand politistii au identificat în parcarea unui magazin doua femei din Românasi care apelau la mila publicul tinând în brate copii de 14 si de 6 luni. Politistii „au întocmit dosar penal pentru infractiunea de folosirea unui minor în scop de cersetorie (art. 215 Cod Penal)”, reiese din comunicat. Isi imagineaza cineva ca cersetorii amendati vor plati amenziile? Iar numarul lor va creste direct proportional cu gradele din termometru. E doar o chestiune de timp pana cand terasele din oras vor fi impanzite de cersetori, de la cei mai mici pana la cei cu carja.

Primaria Zalau „asteapta”

de la politistii locali…
Primaria Zalau se bazeaza doar pe Politia Locala pentru a scapa orasul de cersetori. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne indruma pentru orice informatii legate e fenomenul cersetoriei la reprezentantii Politiei Locale, pentru ca „ei sunt direct implicati in astfel de actiuni”. stop_coloanaNe asteptam sa primim detalii        despre un plan al consilierilor locali pentru a scapa orasul de pacostea cersetoriei, pentru ca Politia Locala stim ce face; imparte amenzi, asa cum scriam mai sus, pe care nu le va plati nimeni niciodata.

…Politia Locala apeleaza

„la mila” cetatenilor
Actiunile Politiei Locale s-au dovedit fara efect de-a lungul timpului. Admit asta chiar si reprezentantii Politiei Locale si se vad tot mai neputinciosi in fata cersetoriei. „Am initiat in luna decembrie o campanie de informare si constientizare a populatiei asupra fenomenului de cersetorie, insa, din pacate, rezultatele au aratat ca fenomenul este foarte greu de stopat, iar lumea nu raspunde solicitarilor noastre”, ne-a declarat ieri Lucian Trif, purtatorul de cuvant al Politiei Locale. Reprezentantul politiei mai spune ca, in cadrul campaniei, au fost lipite afise in oras, in special in piete, in zona supermarketurilor, in parcuri si chiar in autobuze. Mesajul a fost cat se poate de explicit: „Nu incurajati cersetoria! Ei castiga mai mult decat voi!”. „Din pacate, oamenii inca nu au inteles ca nu trebuie ofere bani cersetorilor si ii rugam inca odata sa nu incurajeze astfel de actiuni”, incheie Lucian Trif.

Sa amendam

si „fraierii” care dau
Întrebat ce alte solutii s-ar putea gasi pentru a diminua sau chiar stopa cersetoria, Lucian Trif ne-a declarat ca „urmeaza sa se discute despre initierea unei legi care sa sanctioneze persoanele care ofera bani cersetorilor, insa deocamdata nu s-a concretizat nimic”.