Astazi se incheie expeditia in zona Iaz a sase studenti si doi profesori de la Facultatea de litere din cadrul Universitatii din Craiova. Expeditia inceputa luni a avut ca scop cercetarea etnografica a zonei, urmarindu-se astfel feno-menele de cultura populara din zona. Studenti, insotiti de Carmen Bancea si Ovidiu Draghici, ambii fiind lectori universitari, doctori la facultatea mai sus amintita, au fost preocupati de obiceiuri de pe Valea Barcaului, rituri de trecere (nastere, nunta, inmormantare), au ascultat de la batranii satelor povesti de viata, s-au interesat despre modul de sarbatorire a praznicelor de peste an, despre…cum se face palinca. Impresiile studentilor olteni vor fi publicate in reviste de specialitate, in presa locala, precum si intr-un supliment al revistei „Caiete Silvane”. Carmen Bancea, declara ieri pentru „Graiul Salajului” ca „studentii au fost impresionati de atata originalitate etnografica existenta in acest spatiu si inca nealterata, iar pentru mine a fost o noutate ca intr-o zona in care convietuiesc mai multe comunitati etnice exista un romanism accentuat”.
Aceasta documentare a studentilor craioveni a fost posibila datorita spijinului acordat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj de cel al Cameliei Burghele, de la Muzeul „Ioan Sima”, care s-a deplasat alaturi de echipaj in zona cercetata, si nu in ultimul rand datorita sprijinului acordat de Ligia Alexandra Bodea din Iaz, tanara care detine un muzeu etnografic si care i-a gazduit cu generozitate in gospodaria sa pe participantii la expeditie.
Cercetatori olteni impresionati de etnosul Vaii Barcaului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...