Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat finanțarea a două proiecte depuse de Primăria Municipiului Zalău, prin Direcția de Asistență Socială. Suma care va fi investită este de peste 8,5 milioane de lei.
Proiectele vizează reabilitarea și modernizarea clădirii Centrului Social de Urgență, precum și dotarea acestuia. Cele două proiecte vor fi implementate cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
”În data de 13.11.2024, prin Ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale, au fost aprobate ambele proiecte de investiții, care presupun: finanțarea reabilitării și modernizării Clădirii C.S.U., proiect în valoare totală de 8.192.748,63 lei; finanțarea dotării Centrului Social de Urgență Zalău, proiect în valoare totală de 352.356,59 lei. Sumele solicitate de către D.A.S Zalău au fost aprobate în totalitate, fără nici o corecție. Centrul Social de Urgență Zalău este serviciul public de asistență socială aflat în structura Direcției de Asistență Socială Zălău, care asigură serviciile sociale rezidențiale: Adăpost de Noapte, Servicii de cazare pentru tinerii dezinstituționalizați, Servicii de găzduire pe perioadă determinată pentru persoane cu risc social și Centrul pentru victimele violenței domestice. Capacitatea maximă a Centrului Social de Urgență Zalău este de 99 de locuri”, se precizează în informarea municipalității.
Scopul principal al reabilitării și dotării Centrului Social de Urgență este creșterea accesului persoanelor beneficiare în condiții optime și facile la politicile sociale ale direcției.
Obiectivele investiției sunt crearea unui cadru corespunzător de desfășurare în bune condiții a activităților serviciilor sociale din cadrul centrului, prin aducerea clădirii la un nivel de confort şi funcţionalitate conform normelor în vigoare, adecvat nevoilor și tipologiei beneficiarilor, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de locuire în centru, creșterea eficienței operaționale (reducerea costurilor de operare pe termen lung), adaptarea la nevoile actuale și viitoare. Totodată, se va asigura un mediu de viață și îngrijire optim și securizant al beneficiarilor, cu respectarea standardelor de calitate prevăzute în legislația în domeniu;.
Prin investiții, va crește eficiența energetică a construcției reabilitate și vor fi reduse considerabil consumurile anuale, fiind definitorie asigurarea de conformitate și eficiență în clădirile publice, pentru a satisface toate criteriile sociale, de dezvoltare și eficientizare a serviciilor.