„Nu avem sânge! Rugăm donatorii cu grupa de sânge B pozitiv și A negativ să vină la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău, să doneze sânge!” Așa sună apelul instituției care colectează sânge pentru a-l da mai departe, în încercarea de a salva vieți.
Cu toate că județul Sălaj stă bine în ceea ce privește numărul donatorilor, nevoia de sânge este una permanentă.
Din datele Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională reiese că Sălajul are o medie de 14,79 donări la mia de locuitori, dublu faţă de media naţională, cea ce ne plasează pe primul loc la nivel național. Sângele donat în Sălaj ajunge, în bună parte, la marile spitale din ţară, cum sunt cele de la Cluj sau de la Târgu Mureș, acolo unde, de altfel, sunt internați și pacienții sălăjeni cu afecțiuni grave.
Statisticile oficiale spun că 60 la sută din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii. Cu toate acestea, doar 2 la sută din totalul populaţiei donează sânge. Drept consecință, 1 din 3 oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când ar avea nevoie. De cele mai multe ori, donatorii sunt rudele sau prietenii pacientului care are nevoie de sânge, pentru că abia când e în joc viața cuiva drag conştientizăm importanța unui gest atât de simplu.
Transfuzia de sânge este necesară în cazul unei intervenții chirurgicale majore sau în situația pierderii unei cantităţi mari de sânge ca urmare a unor accidente. Există și o serie de boli cronice care necesită transfuzii de sânge în mod regulat: anemia hemolitică, ulcerul gastric activ, leucemia, bolile oncologice.
Pe lângă faptul că salvează vieţi, donarea de sânge aduce o serie de beneficii importante şi pentru donator. Printre acestea se numără împrospătarea componentelor sanguine, stimularea sistemului imunitar, riscul accidentelor vasculare este diminuat, organismul tolerează mai ușor o hemoragie accidentală.
Eu am donat….doneaza si tu te rog…