CEMACON are un buget de investiții de peste 22 milioane euro, cel mai mare din județ pentru anul 2022, unul dintre obiective fiind construirea unei fabrici noi de produse ceramice speciale, prin care se vor crea zeci de noi locuri de muncă.
Dan Costea, director de producție în CEMACON, a răspuns la câteva întrebări cu privire la istoria și planurile companiei în zona Sălajului.
- Cum ați descrie pe scurt rolul companiei CEMACON în istoria Zalăului, respectiv a Sălajului?
Cemacon este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și este lider pe piața din Transilvania. Compania noastră a oferit timp de 53 de ani locuri de muncă și oportunități în carieră pentru sălăjeni și nu numai, a contribuit cu sume importante la bugetul local și s-a implicat în comunitate în mod continuu. În toată această perioadă, ne-am concentrat pe dezvoltarea de produse inovatoare și am făcut investiții în tehnologii de ultimă generație, am reușit și vom continua să scoatem pe piață produsele care răspund cel mai bine nevoilor beneficiarilor finali.
- Care sunt principalele realizări pe care le-ați avut de când ați început cariera în CEMACON?
Am început cariera în Cemacon în anul 1996, ca șef formație la secția tuf vulcanic la fabrica de la Zalău. Din anul 1998 am ocupat funcția de șef mentenanță, până în 2014, când am devenit director de fabrică la Zalău. Apoi, din 2019 – director de producție la cele două fabrici. În această perioadă am participat activ la dezvoltarea companiei prin inovare și preocupare continuă pentru modernizarea liniilor de producție existente și deschiderea de noi linii de producție cu tehnologii de ultimă generație.
Cele mai importante momente pentru mine au fost:
- Retehnologizarea fabricii de la Zalău, în perioada 2005-2007, care a presupus construirea unui cuptor complet nou cu cea mai înaltă tehnologie a anilor respectivi, cu o capacitatea de 300 de to/zi și modernizarea și automatizarea instalației de manipulare produse;
- Apoi, în perioada 2008-2010 m-am ocupat de organizarea, montarea și punerea în funcțiune a celei mai mari și mai moderne fabrici din sud-estul Europei, care e situată în localitatea Recea, județul Sălaj;
- În 2018 am coordonat montarea și punerea în funcțiune a unei linii de producere a buiandrugilor, situată tot în Recea;
- În perioada 2018-2019 am trecut de la fabricarea blocurilor ceramice la oferirea de soluții de zidărie complete, cu avantaje superioare pentru beneficiarii finali, fiind singurii de pe piața din România care oferă acest tip de produs, cu izolare fonică și termică încorporată. Astfel, am coordonat montarea și punerea în funcțiune a liniei de umplere cu vată bazaltică a blocurilor ceramice.
- În 2021 s-a finalizat implementarea centralei de cogenerare de înaltă eficiență energetică, centrală care asigură 64% din consumul de energie electrică de la Recea – unul dintre cele mai importante proiecte recente.
- Ce sfaturi aveți pentru cineva care s-ar angaja astăzi la fabricile CEMACON din Sălaj?
Dacă este în căutarea unei cariere solide și de durată, CEMACON poate oferi cadrul potrivit în acest sens. Suntem o companie cu peste 150 de angajați implicați direct în producție si vom continua să creștem acest număr.
Credem cu tărie că o comunitate trebuie să fie închegată, dar diversă, pentru a se putea dezvolta și crește atât profesional, cât și personal. Cultura organizațională a companiei Cemacon este bazată pe performanță profesională. Performanța individuală este monitorizată prin sistemul de management al performanțelor și fiecare angajat știe de la început nivelul rezultatelor așteptate și este recompensat în concordanță cu rezultatele lui.
- Care sunt planurile de viitor ale companiei pentru sălăjeni?
În fruntea listei se află construirea unei noi fabrici pe care CEMACON o va edifica în județul Sălaj, pe terenul deținut în comuna Vârșolț, satul Recea, și care va fi un nou reper în producția industrială, atât la nivel de eficiență operațională, cât și în ceea ce privește standardele de muncă pentru angajați. Linia de producție va fi echipată să producă atât înveliș ceramic, cât și elemente de placare pentru fațade. Investiția, care va depăși 12 milioane de euro, se încadrează în promisiunea noastră de a produce inovație, de a demonstra că suntem deschizători de drumuri pe piața românească.
De asemenea, avem în plan o serie de acțiuni menite să ne ducă la un nivel superior în ceea ce privește eficiența energetică și respectul pentru mediu și preocuparea pentru calitatea vieții sălăjenilor.
- Ce înseamnă concret un viitor mai verde pentru producția de blocuri ceramice în Sălaj?
Vom continua inovarea în domeniul rețetelor amestecului de materii prime și vom continua utilizarea de materiale 100% naturale. De asemenea, am achiziționat și în curând va fi montat un filtru pentru purificarea aerului în zona coșului, la fabrica din Zalău. Filtrul conține 3 etape de filtrare: modul filtrant particule solide (praf), modul filtrant dotat cu filtre electrostatice de înaltă eficiență și modul filtrare moleculară folosind cărbune activ.
Avem în vedere în viitorul apropiat instalarea a două parcuri fotovoltaice pentru producerea de energie verde și utilizarea ei în procesul tehnologic de fabricare a blocurilor ceramice.
(p)