Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, dr. Ligia Marincas, transmite o informare despre consumul de alcool si riscurile asociate, in contextul in care luna aceasta se desfasoara la nivel national Campania Antialcool 2018. Datele statistice sunt de-a dreptul infioratoare.
rn
În rândul adolescentilor si tinerilor cu vârsta cuprinsa între 10 si 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7 la suta din anii de viata traiti cu incapacitate sau pierduti prin deces prematur.
Aproximativ 80% din adolescentii români în vârsta de 16 ani au consumat cel putin o data în viata o bautura alcoolica si aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate.
rn
Alcoolul provoaca 200 de boli si omoara un sfert dintre barbati
rn
Potrivit datelor transmise de catre DSP Salaj, alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, între care: tulburari neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate si altele), boli digestive (ciroza hepatica alcoolica, pancreatita acuta si cronica, gastropatie alcoolica), cancere (de tub digestiv si sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arteriala), sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infectioase (pneumonie, tuberculoza si altele), traumatisme (auto si heteroagresivitate, suicid, omor, intoxicatii accidentale, accidente rutiere, domestice sau profesionale).
Unul din zece decese la femei si unul din patru decese la barbati este legat de alcool. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alcoolul este a treia cauza de boala si moarte prematura.
rn
Peste jumatate din liceenii salajeni sunt bautori
rn
Un studiu realizat anul trecut de Centrul Judetean Antidrog Salaj arata ca elevii incep inca din clasa a IX-a, de la varsta de 14-15 ani, sa consume alcool.
Un procent de 84,3 la suta de elevi din clasa a IX-a a consumat cel putin odata in viata alcool, iar 51 la suta consuma alcool frecvent. 61 la suta din elevii de de clasa a XI-a consuma alcool, in timp ce procentul este mai mare la elevii de a X-a (64 la suta) si a XII-a (62 la suta).
Copii au declarat in studiu ca, de cele mai multe ori, sunt lasati de parinti sa consume alcool sau chiar si droguri. Din studiu reiese ca 43 la suta dintre parintii elevilor de liceu ii lasa pe acestia sa consume alcool, iar 23 la suta dintre parintii elevilor de liceu ii lasa pe acestia sa consume droguri sau cunosc faptul ca elevii se drogheaza.
rn