Victimele sistemului de adoptii
Sute de copii raman ai nimanui din cauza sistemului greoi al adoptiilor si din cauza mentalitatii.
Problema adoptiilor este una controversata, daca este sa ne luam dupa numarul mic de cazuri solutionate pe parcursul unui an. Din start ne lovim de un paradox. Pe de o parte – numarul mare de copii abandonati in maternitati, copii ai strazii sau copii abuzati ai caror parinti sunt decazuti din drepturi, iar pe de alta parte – familii care-si doresc sa adopte copii, dar care n-o pot face, motivul principal fiind refuzul si incapatanarea parintilor biologici de a-si da acordul in acest sens. Aceasta face ca in judetul Salaj, anul trecut sa fie adoptati doar sapte copii. Anul acesta, situatia este putin mai buna, pana in prezent realizandu-se 10 adoptii, dintre care unele sunt finalizate, altele sunt in curs, potrivit datelor primite de la inspectorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Salaj, Suciu Mariana.
Pe langa putinii copii care-si gasesc o familie adoptiva si un camin, mai exista alte cateva sute pentru care coordonatele copilariei sunt date de caminele pentru copii sau de asistentii maternali. In Salaj, in centrele de ingrijre sunt peste 150 de copii in centrele din Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei si Jibou si alti 180 aflati in grija asistentilor maternali.
Cei mai multi nu sunt adoptabili, adica parintii nu vor sa-i dea spre adoptie, fie pentru ca spera sa-si revina din situatia materiala precara in care se afla, fie nu-i intereseaza de ei si nu i-au nicio atitudine, uitand si sa-i viziteze, a precizat inspectorul Suciu Mariana. Paradoxul legislatiei romane este faptul ca parintii care-si abuzeaza copiii si cei indiferenti nu sunt decazuti din drepturi.
Proceduri grele si lungi
Primul pas pe care trebuie sa-l faca o familie care doreste sa adopte un copil este sa se prezinte la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, unde va primi o lista cu actele necesare eliberarii atestatului de adoptie. Dupa ce isi intocmeste dosarul cu acte, face o cerere de evaluare in vederea eliberarii atestatului necesar adoptiei. In 60 de zile, cererea trebuie solutionata. Dupa aceea, urmeaza evaluarea sociala la domiciliu si evaluarea psihologica, prin care parintii trebuie sa participe la cursuri de pregatire ce constau in cunoasterea legislatiei privind adoptia si psihologia copilului. Dupa ce au trecut cu bine de evaluare, urmeaza o intalnire cu directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, singurul in masura sa elibereze atestatul. Dupa aceea, cuplul intra in Baza Nationala de Date de Adoptatori si asteapta sa fie contactat, in momentul in care autoritatile identifica un copil adoptabil, adica un copil ai carui parinti si-au dat consimtamantul la adoptie. Parintii biologici trebuie sa dea o declaratie ca sunt de acord cu adoptia, dosarul merge in instanta, sunt citati si trebuie sa-si mentina declaratia.
Toate acestea dureza intre 7-9 luni ceea ce face ca procedura de adoptie sa dureze foarte mult. Daca intr-un an familia nu-si gaseste copil, atestatul va trebui reinnoit.
Sunt preferati copiii mici
Cei mai multi dintre parintii care vor sa adopte un copil nu au preferinte asupra sexului, dar isi doresc ca micutul sa aiba o varsta cat de mica si sa nu fie de etnie roma. Predomina copiii cu varsta pana la un an.
Parintii vor copii sanatosi si care nu sunt de etnie roma. Din cati copii avem noi, doar 2-3 la suta se incadreaza in aceste cerinte, ne-a spus reprezentantul DGASPC Salaj.
Familia adoptiva se alege in functie de copilul adoptabil, iar cuplurile care au eliberate atestate mai demult au prioritate. Cuplurile trebuie sa astepte minim un an pana sa ajunga sa aduca acasa copilul adoptat, dar procedura poate dura si cativa ani, in conditiile in care sunt foarte putini copii de varsta mica cu o situatie juridica clarificata. Dupa ce s-a gasit familia pentru copilul adoptabil, o comisie de specialisti formata din cinci persoane evalueaza compatibilitatea copilului cu familia respectiva. Daca familia este eligibila, cuplul poate vizita copilul la domiciliul asistentului maternal, insa intotdeauna numai in prezenta unui reprezentant al Protectiei Copilului, asa cum prevede legea.
Legislatie permisiva cu parintii denaturati
Cauza principala care face ca o adoptie sa dureze foarte mult este legislatia in vigoare, care in loc sa faciliteze bunul mers al lucrurilor pare sa incurce si mai mult itele. In loc sa favorizeze interesele copilului, legea are grija de interesele parintilor. Un copil care se afla in grija statului nu poate fi dat spre adoptie daca parintii lui biologici nu sunt de acord cu acest lucru. Chiar daca copilul nu e vizitat de parinti, legea ii favorizeaza tot pe acestia in detrimentul parintilor adoptivi. Chiar daca sunt decazuti din drepturile parintesti, o adoptie nu se poate incheia fara acordul lor, copiii ramanand practic la cheremul parintilor.
De piedut are tot statul, pentru ca aceasta este singura modalitate de a scoate copii din sistem si de a le oferi o viata mai buna. Asta in conditiile in care sunt familii care doresc un copil, iar copiii raman in sistem din cauza unei legislatii defectuoase. Sperante prea mari nu sunt nici de acum inainte pentru ca legea, care se va modifica de la anul,va incurca si mai mult, potrivit inspectorului Suciu Mariana.
Salajenii refuza copii de etnie roma
Dintre adoptiile care s-au realizat anul acesta, sase s-au facut catre alte judete. Famillile din Salaj atestate sa adopte refuza sa ia copii de etnie roma, preferand sa astepte si un an ca sa ia un copil care nu e rom. Motivul este mentalitatea ingusta a oamenilor care se cramponeaza in „ce zice lumea”. Spre deosebire de familii din alte judete, care sunt mai deschise si nu au prejudecati.
Cei mai nefericiti copii
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...