Cei carora statul le datoreaza bani scapa de executarea silita

imagine-articol0_53032

 

Fiscul vine cu o masura de bun simt. Contribuabilii care au de incasat bani de la stat nu vor mai putea fi executati silit pentru datoriile pe care le au tot catre stat. In acest fel, este eliminata o inechitate evidenta. Pana in prezent, contrangerea institutiilor statului de la care contribuabilul avea de recuperat bani era, practic, imposibila, in timp ce contribuabilul restantier se trezea imediat cu conturile blocate si bunurile sechestrate, chiar si pentru sume mult mai mici. 

„Prin articolul 230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate în sume certe, lichide si exigibile pe care le au de încasat de la institutii sau autoritati publice”, precizeaza ANAF. stop_coloana
Astfel, contribuabilii care nu si-au putut încasa la timp creantele comerciale de la institutii sau autoritati ale statului vor fi protejati de masurile de executare pe care tot statul, cu ajutorul Fiscului, le putea lua asupra lor.
Aceasta problema a fost indelung ridicata de contribuabili, persoane juridice in special, care, in timp ce asteptau ca diferite institutii ale statului sa binevoiasca sa le vireze banii, se trezeau cu conturile bancare poprite, cu bunurile sechestrate sau cu popriri ale tertilor debitori. De multe ori, tocmai banii nerecuperati de la stat aduceau contribuabilul in situatia de a nu-si putea plati, la randul sau, datoriile.