Cei din urma au devenit cei dintai
Cinematograful Silvania din centrul orasului Cehu Silvaniei a trecut, incepand cu data de 25 iunie, in administrarea primariei. Asa dupa cum mentionam si in editiile anterioare ale ziarului nostru, cinematografele din administrarea RADEF RomaniaFilm vor fi trecute gratuit in proprietatea autoritatilor publice locale, incepand din 1 iulie 2009, conform proiectului de aprobare a Ordonantei de modificare a Legii cinematografiei, adoptat, la finele anului trecut, de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor.
Desi la inceputul lunii iunie, edilii din Cehu nu stiau prea multe detalii referitoare la prevederile ordonantei, ei s-au documentat si au reusit, in scurt timp, sa parcurga toate etapele legale pentru a prelua cinematograful.
Transferul salii s-a realizat printr-un protocol intre primarul din Cehu si RADEF, iar odata cu transferul cladirii, consiliul local a preluat si bunurile mobile si imobile ale cinematografului (sau ce a mai ramas din ele).
Cine m-a distrus?
„Ce a mai ramas”, pentru ca sala din Cehu se afla intr-o situatie dezastruoasa. Cladirea fostului cinematograf este in paragina, acoperisul este spart, iar in incinta troneaza mizeria si dezordinea. Cinematograful a functionat aici (cladirea, fosta sala de festivitati, se afla in zona centrala) de la inceputul anilor ’60 si pana in primii ani dupa revolutie. Sala a fost apoi inchiriata pentru o discoteca, dar nu s-au mai facut lucrari de reparatii si intretinere, ceea ce a dus la starea de degradare de astazi.
Situatia este cu atat mai grava, cu cat cladirea ar fi putut fi declarata monument istoric, fiind construita la inceputul secolului 20. Mai mult, sub sala de cinematograf(situata la etajul I) se afla biblioteca oraseneasca, in pericol de a fi afectata de ploaia care curge acum nestingherita in fosta sala de cinematograf. Si primele semne ale degradarii pot fi deja observate cu usurinta in depozitul de carte pe al carui plafon (si chiar pe pereti) s-a depus igrasia. Demn de retinut este si faptul ca biblioteca din Cehu a fost inclusa in programul initiat de fundatia magnatului american Bill Gates si a devenit astfel si centru de acces la Internet, dispunand de mai multe computere. Astfel, dupa un principiu ce pare deja patentat in Romania, tehnica moderna, este adapostita in cladiri darapanate ce stau gata sa cada peste „navigatorii” pe web.
Investitie de 7 miliarde/b
Lucrurile s-au mai schimbat intre timp, potrivit celor spuse de primarul Varga Andrei, si s-au realizat niste reparatii provizorii, fiind montate bucati de tabla in locul sparturilor din tavan. Dar demersurile primariei trebuie sa continue, deoarece ordonanta ii obliga sa reconditioneze cladirea si sa ii redea destinatia de cinematograf, pentru o perioada de cel putin 15 ani. „Avem nevoie de sume mari pentru renovarea cladirii, deoarece vrem sa pastram arhitectura initiala si sa o transformam intr-un spatiu de referinta pentru orasul nostru. La o prima evaluare am estimat ca valoarea investitiilor necesare ar ajunge pe la 7 miliarde de lei vechi, fonduri de care bugetul local nu dispune in momentul de fata, dar speram sa primim sprijin din partea autoritatilor centrale sau judetene”, a precizat Varga.
Urmeaza Zalau si Simleu
Si daca administratia locala din Cehu a preluat deja cinematograful, nu acelasi lucru se poate spune despre Zalau si Simleu. Primarul orasului „de sub Magura” a declarat ca a luat legatura cu reprezentantii RADEF si urmeaza sa stabilileasca data la care va avea loc predarea cladirii. O situatie similara intalnim si la Zalau, cinematograful Scala nefiind inca trecut in administrarea primariei, desi deputatul Mirel Talos anunta inca din 19 iunie ca au fost stabilite detaliile transferului cladirii. „Deocamdata nu s-a prezentat nici un membru RADEF pentru a intocmi actele necesare, dar speram sa rezolvam situatia in cel mai scurt timp”, a spus primarul Zalaului, Radu Capilnasiu.
Cehu Silvaniei: Primaria a preluat administrarea cinematografului
Articole
Ne ia sau nu ANAF 10% din banii pe care-i avem în conturile bancare?
Încă din luna decembrie a anului trecut, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora, începând din acest an, ANAF va lua 10 la sută din banii pe care-i au românii în conturile bancare, drept contribuție la sănătate. Fiscul dezminte însă categoric informațiile vehiculate „Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de…
Mai mult...Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...