Pentru diminuarea fraudelor fiscale de pe piata legumelor si fructelor (ca de starpit nu poate fi vorba la noi) s-au facut in ultima vreme tot felul de propuneri, s-au emis ipoteze, unele de-a dreptul nastrusnice, altele doar tangentiale cu realitatea. Dupa ce saptamana trecuta mai marii Ministerului Agriculturii au facut un tam-tam de nedescris pe tema carnetului de producator, care in mintile lor, mai putin limpezi, este cu totul si cu totul altceva decat certificatul de producator, acum au iesit in media cu o noua gaselnita – cardul de producator.
Asadar, mult asteptatele carnete de producator vor fi incorporate laolalta cu celelalte documente necesare celui ce comercializeaza produse agricole (certificat de producator, avize etc) intr-un singur document electronic, intr-un card cu cod de bare. Zice secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, ca producatorii, detinatori de card, vor fi mai usor controlati de inspectorii MADR, Directiei Agricole, Fiscului sau Politiei locale. Intrebarea se pune; Ce ne facem, insa, cu taranii din fermele de subzistenta care vor iesi si ei o data pe an la piata cu o legatura de ceapa verde ori cu un kil de rosii? Katy neini din Crasna si badea Nicolae din Aghires, care n-au bani nici sa-si plateasca autobuzul pana la Zalau, vor avea card electronic.
Cardul este nominal. Cum spuneam, acest document va fi unul electronic, va avea un cod de bare, iar atunci cand producatorul va veni la piata, cardul se scaneaza, iar operatorul ii tasteaza cantitatile descarcate. Cine va fi operatorul, cu ce fel de aparat de citit carduri se va lucra nimeni nu stie. La randul sau, cardul este ca un ecuson cu datele de identificare pe care fiecare producator prezent in piata il va avea la vedere. Totodata, producatorul ar urma sa aiba inscrise pe aceste carduri sau legitimatii electronice date cu caracter personal. Mai marii agriculturii noastre sunt straini, adesea, de ceea ce se intampla in realitate.
Nimic insa nu se face fara bani. O prima suma vehiculata de secretarul de stat Daniel Botanoiu, aunci cand a venit vorba de costurile de implementare a acestui sistem de carduri electronice de producator a fost de 600.000 de euro. Ce-i drept, oferta a venit din partea unui singur furnizor de servicii de software. Va exista cu siguranta o licitatie, iar suma ar putea fi mai mica sau mai mare. Producatorul va trebui sa achite catre emitent valoarea cardului, apoi incarcarea lui cu productiile si cantitatile destinate vanzarii.
Sincer sa fiu, nu o vad la ora actuala, pe lelea Ana ori pe Gyuri bacsi, irosindu-si bani pe carduri electronice. Vor prefera sa-si vanda marfa la margine de drum. Daca cei 600.000 de euro i-ar investi Ministerul Agriculturii in sisteme de irigatii, in ingrasaminte, in structuri semincere, mai castigati ar fi producatorii nostri agricoli. Evaziunea fiscala nu se face nici pe tarlalele de patrunjel din Crasna, nici pe cele de ceapa din Pericei.
Ceapa verde si telina cu cardul
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...