Premierul desemnat Victor Ponta se prezinta astazi in fata camerelor reunite ale Parlamentului pentru a primi votul de investitura. Victor Ponta cere sprijin parlamentar pe baza unei liste care cuprinde propunerile sale pentru ocuparea portofoliilor ministeriale, dar mai aduce in fata Parlamentului si un program de guvernare pentru urmatoarele sase luni – perioada ramasa pana la alegerile generale.
Promisiuni pentru echilibru intre „binele macroeconomic” si bunastarea cetateanului
Ca premier desemnat, Victor Ponta propune un program de guvernare pentru cele sase luni ramase pana la alegerile parlamentare din toamna. Venind pe valul de simpatie al populatiei, care asteapta ca noul Guvern sa faca ceea ce nu au reusit guvernele Boc si Ungureanu, cabinetul Ponta se vede nevoit sa introduca in programul de guvernare o serie de masuri care sunt privite de populatie ca „reparatorii”, dupa aproape patru ani de guvernare PDL-UDMR. Astfel, Ponta trebuie sa gaseasca resurse bugetare pentru reintregirea salariilor bugetarilor, sa faca posibila recuperarea CAS-ului retinut pensionarilor, dar si sa continue negocierile cu FMI si sa aplice masuri economice care sa echilibreze decalajul dintre „binele macroeconomic” si bunastarea cetateanului.
Salarii reintregite
Guvernul Ponta si-a propus si le-a promis bugetarilor reintregirea salariilor, mai exact revenirea la cuantumul salarial din 2010, cand au fost taiate cu 25 la suta. Mii de romani bugetari au actionat in instanta Statul si au castigat recuperarea salariala, insa Guvernul a decis sa le acorde banii esalonat, pana in 2016. Victor Ponta si echipa sa sustin ca bani exista pentru ca bugetarii sa primeasca salariile dinaintea taierilor masive si vor sa stimuleze puterea de cumparare, astfel incat economia sa fie stimulata. Premierul desemnat ar vrea ca primele majorari sa fie aplicate din luna iunie.
Pensii mai mari
Printre „masurile urgente” ale noii guvernari se numara si majorarea pensiilor „cu tot ce a taiat Basescu si Boc”, mai exact cresterea punctului de pensie si returnarea banilor retinuti pensionarilor pentru asigurarile de sanatate, pentru intreaga perioada de cand s-a hotarat aplicarea CAS pentru pensiile mai mari de 750 de lei, nu doar de la decizia Curtii Constitutionale din luna aprilie a acestui an. Amintim ca hotararea Guvernului a fost declarata constitutionala numai daca procentul de 5,5 la suta care reprezinta contributia la CAS se aplica la diferenta ce depaseste 750 de lei, si nu la intreaga pensie.
Posturi la buget
In Educatie si Sanatate au fost blocate posturile, ceea ce a dus la o lipsa crunta de personal. Acum insa, Victor Ponta si ministri desemnati de el spun ca in cele doua domenii vor fi deblocate urgent posturile, astfel incat spitalele si scolile sa functioneze in conditii normale, in folosul romanilor. Daca Invatamantul salajean s-a descurcat oarecum in peri-oada blocajelor impuse de Guvernul Boc, despre Sanatate nu se poate spune la fel. Deocamdata exista un deficit de peste 100 de persoane in spitalele salajene, iar cateva comune nu au nici macar un medic de familie.
FMI a acceptat majorarile salariilor si pensiilor
Timp de doua zile, Guvernul Ponta a purtat negocieri cu reprezentantii Fondului Monetar International si au reusit sa stabileasca termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv. Atat reprezentantii FMI, cat si ai Comisiei Europene, au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a se reveni la nivelul salarial din iunie 2010, iar pensionarii vor primi banii retinuti neconstitutional pentru asigurarile de sanatate. In cazul bugetarilor, prima majorare, de opt la suta, va fi aplicata incepand cu luna iunie, iar pensionarii vor primi chiar din aceasta luna banii retinuti, in cazul in care Guvernul va primi votul de investitura in Parlament. Presedintele Basescu spunea ieri ca nu va accepta scrisoarea de intentie daca va constata ca majorarile salariale si returnarea banilor catre pensionari vor duce la un deficit la fondul de pensii si reducerea bugetului la asigurarile de sanatate.
Lista de ministri controversata
Abia a anuntat premierul desemnat propunerile sale pentru ocuparea celor 17 ministere si patru functii de ministri delegati ca au si aparut informatii controversate la unele dintre persoanele de pe lista. Victor Alistar a fost propus pentru a ocupa functia de ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale, Transparenta Decizionala si Relatia cu Societatea Civila, insa a fost retras pentru ca au aparut informatii cu privire la incompatibilitatea sa, in urma unei decizii date de Agentia Nationala pentru Integritate (ANI). Tot de la ANI a venit si informatia ca actorul Mircea Diaconu, propus pentru portofoliul Culturii, s-ar afla intr-o pozitie de incompatibilitate, insa deocamdata Diaconu rezista. Nu acelasi lucru se poate spune despre cea care a fost propusa la Ministerul Educatiei – Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii private Dimitrie Cantemir. Initial acesteia i s-au gasit cateva greseli in cv-ul pe care l-a facut public, greseli care nu fac cinste unei persoane propuse sa se ocupe tocmai de educatie. Cv-ul buclucas insa i-a facut si alt gen de probleme – Corina Dumitrescu s-a trecut absolventa a Universitatii Stanford, fiind suspectata de fals. Insa ceea ce a pus capac situatiei create in jurul Corinei Dumitrescu este o acuzatie de plagiat veche de sase ani, care a fost reactualizata prin nominalizarea la portofoliul Educatiei. Cu toate acestea, Victor Ponta isi pastreaza propunerea facuta la ministerul Educatiei.
Fara „baieti destepti”
In ceea ce priveste domeniul energiei si al resurselor minerale, noul guvern propune eliminarea practicilor prin care „baietii destepti” au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public. Doua dintre cazurile cele mai fierbinti din tara noastra privind exploatarea resurselor minerale sunt preluate de cabinetul Ponta care vrea sa le trateze cu maxima seriozitate. Ponta vrea instituirea imediata a unui moratoriu referitor la exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica. De asemenea, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta la Rosia Montana, astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana. Nu in ultimul rand, noul Guvern vrea revigorarea industriei de exploatare a carbunelui, prin realizarea unei perspective clare pentru industria carbunelui, prin sustinerea de investitii in tehnologii noi si modernizarea echipamentelor pentru exploatarea zacamintelor in subsectorul minier in vederea corelarii capacitatii de productie cu cererea de carbune. Si, pentru ca totul sa fie cat mai transparent, Ponta intentioneaza trecerea Agentiei Nationale de Reglementare in Energie in subordinea Parlamentului pentru asigurarea independentei reglementatorului si implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei.
Nimic despre Autostrada Transilvania
Desi noul cabinet isi propune continuarea unor proicte majore de infrastructura rutiera si de cai ferate, autostrada Transilvania nu se regaseste pe lista. Este ceea ce ne intereseaza direct si pe noi, mai ales ca vorbim despre o autostrada demarata inca din guvernarea Nastase. Avem proiecte de autostrada, centuri, centura feroviara a Bucurestiului, metrou, chiar si pod peste canalul Dunare-Marea Neagra, insa nimic despre Bechtel. Ceea ce este bine, totusi, este ca in programul de guvernare este cuprinsa regandirea programului de privatizare a companiilor de stat. Iar un capitol impotant il aloca, cabinetul Ponta, pentru tot ce inseamna CFR – transport feroviar de calatori, de marfa, managementul acesteia si reanalizarea lucrurilor in ograda companiei.
Fondurile europene, in continuare o miza
Cabinetul Ponta isi propune in continuare marirea gradului de absorbtie al fondurilor europene. In acest sens, se continua monitorizarea listei celor 150 de proiecte strategice si prioritare si crearea unor structuri care vor sprijini Autoritatile de Management si beneficiarii in identificarea blocajelor si luarea masurilor de urgenta pentru accelerarea implementarii acestora. Guvernul Ponta mai propune imbunatatirea sistemului de management si control al absorbtiei fondurilor europene si stabilirea clara a atributiilor si rolului institutiilor implicate in activitatea de gestionare si control a fondurilor structurale si de coeziune, inclusiv din perspectiva sistemului achizitiilor publice.