Vrem, nu vrem, Pastele se apropie. Este perioada din an in care se consuma cele mai multe oua. Nu putine au fost cazurile in care consumul de oua a dus la grave toxinfectii Pentru a preveni astfel de situatii neplacute, specialisti din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ne-au prezentat cateva indicative si masuri de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam oua. Majoritate consumatorilor achizitio-neaza oua din magazine fie ele ABC-uri ori market-uri. Sunt oua care vin de la fermele avicole autorizate insotite de buletine de analiza. Va prezentam cateva caracteristici pe care trebuie sa le contina eticheta sau inscriptia de pe ou.
MARIMEA
Ouale cu o greutate mai mare de 73 de grame sunt inscriptionate cu XL. Cele intre 63 si 73 de grame vor avea pe eticheta cofragului sau pe ou inscriptia L. Intre 53 si 63 de grame oul se marcheaza cu litera M. Sub 53 de grame, marca S, nu este comercializata.
CALITATEA
Eticheta sau inscriptia de pe ou obligatoriu va contine clasa de calitate. Astfel, clasa 0 sunt oua ecologice, care dupa spusele specialistilor DSVSA nu se produc in Romania. Clasa I sunt ouale de la gainile libere, prin gospodariile cetate-nilor. In clasa II sunt incluse ouale gainilor din hale care traiesc la sol, iar in clasa III intra ouale gainilor care traiesc in baterii.
PROSPETIMEA
Pe etichetele de pe cofrag sau pe inscriptia de pe ou trebuie trecuta si data (ziua si luna) in care l-a ouat gaina. Ouale pana la 9 zile sunt definte ca oua extraproaspete, cele care au maxim 29 de zile se numesc oua proaspete si se pot comercializa. Cele cu o durata mai mare de 29 de zile sunt inerzise comercializarii.
Cei ce cumpara oua din piata de la producatori individuali e bine sa se asigure de calitatea si prospetimea oualor. In fiecare piata autorizata exista o circumscriptie sanitara-veterinara, care verifica zilnic calitatea si prospetimea oualor prin examen ovoscopic, in urma caruia elibereaza marca de verificare cu caracteristicile antementionate. Aceasta se afla la vanzator si poate fi solicitata de oricare cumparator pentru a se dumiri.
Nu se recomanda cumpararea oualor din portbagajul masinilor aflate in afara pietei ori din alte locuri care nu sunt destinate comertului.
Ce trebuie sa stim despre ouale din comert
Articole
România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...Semne bune anul n-are…
Noul an debutează cu salarii și pensii înghețate. Guvernanții au anunțat setul de măsuri prin care încearcă să reducă cheltuielile publice. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de care beneficiază bugetarii se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024. Orele suplimentare nu se vor mai plăti, urmând ca acestea să se compenseze numai cu timp liber. De asemenea, bugetarilor nu li se vor acorda anul viitor premii, bonusuri sau alte drepturi de…
Mai mult...