Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: MONILINIA SPP. ( monilioze ), STIGMINA CARPOPHILA ( ciuruirea frunzelor ), TAPHRINA DEFORMANS ( basicarea frunzelor ) si daunatori: ANARSIA LINEATELLA ( molia vargata a piersicului ).

MONILINIA SP. ( monilioze ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin conidii si miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor si in fructele mumifiate. In anii cu primaveri ploioase si racoroase monilioza poate provoca uscarea florilor, lastarilor si ulceratii pe ramuri. Pe buchetele florale si flori boala se manifesta prin ofilire brusca. Florile atacate se usuca, capata nuante brun – roscate si raman pe ramuri. Lastarii atacati se usuca de la varf spre baza cu tot cu frunze.
STIGMINA CARPOPHILA ( ciuruirea frunzelor ) – ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul din scoarta ramurilor bolnave si prin conidiile aflate in gomele de pe ramuri. Pe lastari si ramuri de constata pete adancite de culoare purpurie. Cu timpul zonele atacate se necrozeaza, scoarta crapa si apar scurgeri de clei. La atacuri intense lastarii se usuca. Pe frunze atacul se manifesta sub forma unor pete circulare de 2-3 mm, la inceput violacee, iar mai tarziu cafenii-roscate, limitate de o margine roscata. Cu timpul petele conflueaza se usuca si cad. Pe cais din momentul cand fructele au 2 cm si pana la maturitate, se formeaza pete mici, circulare, de 1-3 mm de culoare rosie-inchis. Cu timpul tesutul din dreptul petelor se necrozeaza si capata un aspect zgrunturos.
TAPHRINA DEFORMANS ( basicarea frunzelor de piersic ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, sub forma de miceliu, care traieste pe scoarta ramurilor sau intre solzii mugurilor. Frunzele, in special din treimea superioara a lastarilor, sunt deformate si basicate. Portiunile atacate au la inceput o coloratie rosiatica, apoi se ingalbenesc, se brunifica si cad. Pe partea inferioara a acestor umflaturi se formeaza o pulbere albicioasa. Ramurile sunt golase, sunt mai scurte si uneori curbate.
ANARSIA LINEATELLA ( molia vargata a piersicului ) – ierneaza in stadiul de larva de varsta a II-a sau a III-a, intr-un cocon, in crapaturile scoartei, sub solzii mugurilor. Primavara cand temperatura aerului ajunge la 8-9ºC, larvele parasesc adaposturile hibernante si ataca mugurii si lastarii abia formati. In lastari rod galerii scurte de 3-4 cm de la varf spre baza. Lastarii stagneaza, se ofilesc au varfurile innegrite si cu secretii sub form de goma. Fructele prezinta galerii in jurul samburelui. Ele se coloreaza prematur si cad.

Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de CAIS – PIERSIC cu:

1.BOTREFIN– 0,8 – 1,0 kg/ha + MERPAN 80 WDG – 2,0 kg/ha sau
2.SYLLIT 400 SC – 2,0 l/ha + CHORUS 50 – 0,45 – 0,75 kg/ha sau
3.SCORE 250 EC – 0,2 l/ha. Pentru combaterea daunatorului in solutia de stropit se adauga un insecticid:

  1. CORAGEN – 175 ml/ha sau 2. KARATE ZEON– 0,015%. sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei. Masuri alternative de combatere: Taierea si distrugerea lastarilor si a ramurilor afectate.
    Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.

Perioada optima de tratament: FAZA FENOLOGICA – CAND 10-15% DIN FLORI
SI-AU SCUTURAT PETALELE

Alte recomandari:
Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

OFICIUL FITOSANITAR SALAJ