Ce stiu candidatii la parlamentare despre cum traiesc salajenii

imagine-articol11_53331

 

 

 

La dezbaterea electorala organizata luni, 5 decembrie, de Graiul Salaului, fiecare dintre candidatii capi de lista pe listele partidelor, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, au fost intrebati cum apreciaza viata si confortul salajenilor. Practic, au fost provocati sa arate cat de bine cunosc felul in care o duc salajenii. Cei 14 candidati au raspuns fiecare in timpul alocat de 30 de secunde.

Lucian Bode (PNL): „Judetul nostru este un judet frumos, binecuvantat de Dumnezeu cu locuri extraordinare, cu o economie asa cum o prezenta domnul Padurean. Dar in care este mult de munca. Credem ca prin priceperea noastra, prin profesionalismul nostru, putem sa ducem judetul Salaj acolo unde merita sa fie, nu in statisticile unde este astazi, cel mai sarac judet din Transilvania”.

Bogdan Ilea (PNL): „Salajul este un judet care are oameni minunati, insa pot fi mai bine reprezentati. Viata si confortul salajenilor au nevoie de o schimbare, iar in 11 decembrie am incredere ca salajenii vor face o schimbare in bine pentru viata si confortul lor”.

Raul Balota (USR): „Sigur, ca si in intreaga tara, si in Salaj avem oameni din categori sociale diferite si care au asteptarile lor. Eu cred ca viata salajenilor este plina de contraste. Daca in mediul urban avem o viata cu acces la utilitati si la multe alte lucruri, cred ca in mediul rural se pot face mai mutle lucruri. Cred ca politica salajeana poate sa conlucreze pentru dezvoltare”.

Olar Gabriela (USR): „Eu vad in judet niste drumuri care nu sunt la standardele pe care ni le dorim cu totii, Nu vad o viata… nu vad salajeni fericiti care sa zambeasca. Am stat de vorba cu oameni care au mici afaceri si nu au spus, ca sa zic asa, ceva de bine. Deci, toti sunt un pic ingrijorati de faptul ca vanzarile au inceput sa scada. Deci, nu cred ca viata si confortul nostru este chiar asa cum vor unii sa-l vedem”.

Liviu Balint (PMP): „Într-adevar, cum spuneau si colegii, avem oameni frumosi si locuri frumoase in judetul Salaj, dar din pacate 80 la suta din populatie nu o duce bine. Aici las la latitudinea dumneavoastra si a salajenilor sa decida care sunt motivele pentru care am ajuns aici”.

Cristian Lungu (PMP): „Din pacate, eu nu pot sa prezint o viata atat de roz cum unii din colegii mei au prezentat-o aici. Am fost un mare critic al administratiei locale si in campania de la primarie si vreau sa va spun ca mergand in campanie in mediul rural prin tot judetul zilele trecute am vazut lucruri care m-au uimit. Am vazut o calitate care nu credeam ca exista nici in Africa. Sunt aici pentru ca pot duce Zalaul spre Occident”.

Ioan Mocan (PRU): „Viata salajenilor este foarte grea. Confortul… as incepe cu Zalaul. Un oras stresat datorita faptului ca toti fostii parlamentari, de 8 ani de zile, sau de 7 ani de zile, de cant centura Zalaului nu este terminata, nu au facut niciun efort sa se puna la masa, sa dea bunul centurii, pentru a nu mai fi stresati de masnile de tonaj si de tot traficul care trece prin Zalau. Salajenii pleaca din tara pentru ca le este foarte greu”.

Claudiu Tegzes (PRU): „Asa cum ati zis si dumneavoastra, oamenii sfintesc locul si am incredere ca oamenii din Salaj, intr-un anumit moment, vor sti cu cine sa voteze si ce sa facem in continuare. Ideea este ca dupa sapte ani, reintors in tara am revazut cu drag Zalaul si locurile natale, dar din pacate Zalaul a facut o economie pe minus, putem spune. Drumurile sunt proaste, autostrada neterminata, centura neterminata.

Iuliu Nosa (PSD): „Da, categoric este loc de mai bine, dar asta tine de noi, de cei care astazi suntem candidati pentru un loc in Parlamentul Romaniei si de cei care au avut sansa sa candideze in iunie pentru unitatile administrative. Ce nu inteleg eu este motivul pentru care ne criticam propria noastra casa. Cand am spus aceste lucruri, pe mine, personal, si cred ca si pe salajeni, ii doare”.

Gheorghe Pop (PSD): „O vad diferit. Este mai frumos pentru cei care au un loc de munca, au un venit, au o familie cu care pot sa isi asigure veniturile si altfel viata celor din urban. M-am plimbat in aceasta perioada in peste 900 de localitati si am simtit de la fiecare poarta ce viata duce fiecare. Grea”.

Mirel Talos (ALDE): „Viata si confortul cetatenilor depinde de nivelul veniturilor pe care il au. Din pacate, in judetul Salaj, adevarul este ca o mare parte din salariati traiesc cu venitul minim. Salajul are nevoie de o crestere a dezvoltarii economice. O crestere a locurilor de munca si a nivelului salariilor. Aceasta este ceea ce noi sprijinim, doua proiecte, un parc industrial al Zalaului si un parc industrial al judetului Salaj. Acum trei ani am adus un investitor care daca nu era in spatiul corespunzator nu ar fi ramas aici”.

Corin Penciuc (ALDE): „Referitor la calitatea vietii in Salaj, nu arata asa Salajul. Nivelul salarial scazut, discrepanta intre zona rurala si zona urbana. De asemenea, exista o discrepanta intre diferite zone ale judetului. Cred ca adminstratia publica locala va trebui sa se concentreze pe aceste aspecte si mai ales mediul economic trebuie sa faca conditii sa poata creste viata concetatenilor nostri”.

Iuliu Nosa spune ca agricultura merge bine in Salaj

La afirmatia moderatoarei dezbaterii cum ca agricultura Salajului este „vraiste”, stop_coloana deputatul PSD Iuliu Nosa a intervenit si a spus ca de fapt agricultura judetului merge bine, oamenii lucreaza pamantul, numai ca nu au posibilitatea desfacerii produselor agricole.
Cat de bine poate merge agricultura, cand aproape jumatate din cele 121.000 de hectare de teren arabil sunt nelucrate, cand efectivele de bovine au scazut cu 70 la suta fata de anul 1990, cand productia de grau a judetului s-a injumatatit, cand litrul de lapte este achizitionat de procesatori cu 60 de bani, cand taranul plateste doua impozite pe acelasi teren? Nosa ori nu cunoaste problemele cu care se confrunta agricultura Salajului, ori a vrut sa traga o perdea ocrotitoare peste guvernarea PSD, peste efectele acestei guvernari asupra agriculturii.

Mirel Talos ne spune ca nimeni nu e de vina ca nu avem sosea de centura la Zalau

“In legatura cu centura Zalaului, pot sa va asigur ca toti parlamentarii de Salaj in functie au facut demersuri pentru a debloca acest proiect, inclusiv administratia locala din Zalau a facut toate demersurile pe care le putea face. Blocajul a fost la Ministerul Apararii si cred ca este in continuare acolo. Vad ca, din pacate, nici domnul Ciolos, cu toate ca a spus ca a facut aceasta deblocare, in termeni reali nu reuseste sa o faca, deci nu este un lucru imputabil nici administratiei locale, nici parlamentarilor de Salaj, si nici macar Guvernului sau primului ministru.”, ne-a lamurit deputatul in functie Mirel Talos.

Gheorghe Pop vede lucru firesc in problemele din sanatatea salajeana

Senatorul PSD Gheorghge Pop a suprins cu reactia sa la intrebarea legata de problemele grave din sistemul de sanatate din Salaj, in special din cauza lipsei medicilor, atat la sate, cat si la Spitalul Judetean.
„Fiecare tara cu problemele ei. |i noi, ca tara, cu oamenii nostri, cu problemele noastre (…) Spitalul Judetean este unul dintre cele mai performante ca dotare si ca conditii de a sta un bolnav intr-un spital. Cei care nu vad acest lucru sunt pur si simplu orbi”, a fost reactia senatorului Pop.
Neindoios ca amenajarea spitalului este punctul forte pe care mizeaza conducerea Consiliului Judetean pentru popularitate. Dar daca lipsesc medicii specialisti, tot nu ne vindecam, oricat de comod o asteptam in spital pe femeia cu coasa.Adriana Sibian

Lucian Bode regreta ca a fost de acord cu taierea salariilor pe vremea guvernului Boc

Intrebat de Mirel Talos, deputat ALDE, daca a votat Legea nr.118/2010 privind reducerea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor, deputatul PNL Lucian Bode a recunoscut ca si-a dat votul pentru adoptarea acestui act legislativ.
„Reducerea cu 25 la suta a salariilor a fost o decizie politica gresita pe care ne-am asumat-o si pentru care am platit politic in 2012”, a spus Lucian Bode.
„La sfarsitul anului 2010, inceputul anului 2011 am votat legea privind majorarea salariului bugetarilor cu 15 la suta, privind majorarea pensiilor, am votat introducerea ajutorului social minim de 350 de ron” a mai dres-o Bode.

Parlamentarii salajeni, pensiile
lor speciale si salariile palmasilor

Parlamentarii salajeni in functie ingroasa si ei r‘ndurile celor care au votat privilegii pentru ei si apropiatii lor. Au vrut si ai nostri pensii speciale. Iuliu Nosa, Gheorghe Pop, Seres Denes si Alexandru Vegh au votat pentru pensiile speciale. Mirel Talos si Lucian Bode s-au opus pensiilor speciale, dar sunt beneficiari. Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a intrat in vigoare anul acesta, in august. In baza ei, parlamentarii primesc aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei daca au avut doua mandate si 4.600 de lei pentru cei cu trei mandate. |tim salajeni care dupa 30-40 de ani de munca in Armatura abia daca primesc o mie de lei.
Parlamentarii au vrut sa le faca un bine si colegilor lor de partide, adica primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene cu cel putin un mandat la activ. Doar ca legea care stabilea pensii speciale pentru alesii locali, desi a trecut de Parlament, a fost declarata, de doua ori, neconstitutionala de catre Curtea Consitutionala. PSD si UDMR au sustinut aceasta lege.
In 2010, au votat pentru taierea a 25 la suta din salarii si pensii deputatul PDL Lucian Bode, deputatul UDMR Seres Denes si senatorul UDMR Fekete Andras.

Pentru a intelege mai bine ce au spus candidatii la parlamentare si contextul in care s-a vorbit puteti accesa inregistrarea video integrala pe site-ul graiulsalajului.ro