Programul Operational Regional se termina, calendaristic, la finele anului 2013. Jurnalistii din Transilvania de Nord au fost informati ce se intampla cu fondurile europene din 2014.
ADR Nord-Vest a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, un seminar de instruire pentru jurnalistii din Transilvania de Nord pe teme privind diseminarea informatiei europene, situatia macroeconomica a Romaniei in raport cu celelalte tari din UE, precum si pentru a se prezenta implementarea Programului Operational Regional (POR) in regiunea noastra. La seminar au fost prezenti 18 jurnalisti din toate judetele regiunii, printre care si reprezentantul Graiul Salajului.
POR a implinit 100 de proiecte finalizate
Chiar in perioada desfasurarii seminarului destinat instruirii jurnalistilor pe pro-bleme europene, ADR Nord-Vest a „implinit” 100 de proiecte finalizate la nivel de regiune. Pentru toata perioada de implementare a POR-ului, la nivelul Transilvaniei de Nord pentru perioada 2007-2013 a fost alocata suma de 488.63 de milioane de euro, din care 41,43 de milioane de euro reprezinta finantarea nerambursabila solicitata prin semnarea a 315 contracte pe cele cinci axe de implementare. Cifrele acestea probabil nu spun mare lucru, insa finalizarea celor 100 de proiecte influenteaza direct populatia din cele sase judete ale regiunii, inclusiv Salajul. Un numar de 4.958 de elevi invata in cele 14 unitati scolare reabi-litate in regiune, printre care si scoli din Zalau sau Balan. De remarcat ca sase la suta dintre acesti elevi apartin grupurilor de populatie dezavantajate. De asemenea, 760 de persoane solicita servicii medicale, in fiecare zi, in cele trei unitati me-dicale modernizate prin REGIO – iar aici intra si Ambulatoriul de la Simleu Silvaniei. Tot prin REGIO, 712 persoane beneficiaza de infrastructura sociala in cadrul celor sapte centre sociale extinse, reabilitate sau modernizate, printre care si centrele de la Jibou sau Cehu Silvaniei. Banii europeni au fost atrasi si de firme salajene, pana acum 74 de microintreprinderi finalizand proiecte prin care s-au creat 319 locuri de munca. Nu in ultimul rand, au fost reabilitate doua unitati de cult care au fost introduse pe harta turistica a regiunii. Iar aici vorbim doar de proiecte finalizate. Impactul POR asupra judetului Salaj se vede in toate domeniile, incepand de la infrastructura drumurilor judetene. Recent a fost finalizat proiectul de reabilitare a drumului Ciucea – Crasna – Virsolt, cel care face legatura intre judetul Cluj si judetul Salaj. Potrivit Sandei Catana, director executiv al Directiei Implementare Programe Operationale Regionale, acest proiect a fost primul depus pe reabilitarea infrastructurii si cel care a avut cele mai mari intarzieri, cauzate de contestatiile depuse in urma licitatiilor. Un alt proiect major de infrastructura finantat prin POR in Salaj il reprezinta reabilitarea drumului judetean Romanasi -Benesat, care initial era pe lista de asteptare. In urma economiilor realizate pe axa respectiva, fiind primul pro-iect pe lista de asteptare, pro-iectul a primit pana la urma finantare.
Solicitari multe, finantare pe spranceana
Potentialii beneficiari de proiecte s-au plans intotdeauna de birocratia excesiva pe finantarile europene. Desi solicitarile au fost foarte mari in regiune, contractele semnate sunt doar in numar de 315. Sanda Catana spune ca s-au identificat multe solicitari de finantare care nu corespundeau din punctul de vedere al conditiilor de finantare, dar au fost intampinate probleme si la implementarea acestora. „Cererile de finantare, studiile de fezabilitate si proiectele tehnice au o calitate foarte slaba, in cursul procesului de evaluare fiind necesara solicitarea numarului maxim de clarificari, ceea ce duce la mari intarzieri in evaluarea proiectelor”, precizeaza Sanda Catana. Cele mai multe probleme au tinut de informatiile diferite curpinse in cererile de finantare, studiile de fezabilitate si proiectele tehnice cu privire la dreptul de proprietate, la suprafetele terenurilor si a constructiilor. De asemenea, neprezentarea in cuprinsul cererii de finantare a situatiei reale de pe teren a dus la respingerea proiectelor in etapa de precontractare. Iar durata acestei etape este cuprinsa intre minimum 30 de zile si maximum cinci luni. Un astfel de caz este si proiectul „Circuitul bisericilor de lemn” propus de Consiliul Judetean Salaj, propus in urma cu cativa ani, insa nu s-a reusit rezolvarea problemei proprietatii bisericilor propuse in circuit. Astfel ca, acest proiect este inca in lucru. Mai bine stam la proiectul „Circuitul castrelor romane”, care este foarte aproape de finantare – probabil in urmatoarea luna va intra la semnarea contractului de finantare.
Ce ne asteapta dupa 2014
Programul Operational Regional are ca termen de finalizare anul 2013. Cu toate acestea, fondurile europene nu se termina la finalul anului 2013, politica europeana propunand o continuare a finantarilor prin fonduri europene, in concordanta cu politica de coeziune 2014-2020. Acest aspect al asteptarilor pentru urmatoarea perioada a fost prezentat de catre Adina Florea, director Directia Strategie si Coordonare Program din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Potrivit invitatului de la Bucuresti, inca din aceasta luna incep discutiile pentru creionarea politicilor de coeziune, prin constituirea cadrului partenerial si al structurilor prin care se vor implementa fondurile in perioada 2014-2020. Urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie definite nevoile de dezvoltare si prioritatile strategice pentru Romania. Obiectivele tematice pentru politica de coeziune stabilite de UE cuprind o arie larga, de la cercetare si inovare la tehnologiile informatice si comunicationale, mediu, munca, educatie sau administratie locala. In perioada respectiva, distributia fondurilor europene se va realiza in functie de nivelul de dezvoltare al regiunilor. Astfel, Regiunea din care face parte Salajul, Transilvania de Nord, face parte din categoria regiunilor mai putin dezvoltate, cu PIB sub 75 la suta din media statelor uniunii Europene. In consecinta, rata de cofinantare a fondurilor europene va fi pentru regiunea noastra de 85 la suta.
Macroeconomie si agenda cetateanului european
Seminarul destinat jurnalistilor a avut si o componenta de instruire asupra macroeconomiei romanesti, sustinuta de Gabriel Avacaritei – sef sectie Economic Digi24 (trainer certificat CNFPA, jurnalist cu peste 12 ani de experienta in presa scrisa si in televiziune). Totodata, Cristian Ivanes, jurnalist si realizator de programe axate pe politici europene la Radio Romania Cluj, a prezentat agenda cetatenilor europeni si a motivat de ce romanii ar trebui sa se simta cetateni UE, mai inainte de a se declara cetateni romani. La seminar au mai participat Claudiu N. Cosier, directorul ADR Nord-Vest, precum si specialisti din cadrul aceleiasi institutii – Andreea Marcu si Lia Valendorfean.
Ce se intampla cu finantarea europeana din 2014
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...