Opozitia PNL-USR este asteptata sa depuna, saptamâna aceasta, motiunea de cenzura prin care sa incerce sa dea jos Guvernul Dancila. In acest moment, majoritatea parlamentara PSD-ALDE se mentine, la limita, iar partidele din Opozitie nu reusesc sa ajunga la un consens. Cu vacanta parlamentara care bate la usa, sansele demersului ramân mici. 

rn

45 de voturi are nevoie Opozitia pentru ca motiunea de cenzura sa fie un succes. La textul motiunii lucreaza PNL si USR, dar discutiile s-au purtat cu UDMR, Pro România si cu independentii si minoritatile. Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca mai multi parlamentari de la PSD si ALDE sa voteze impotriva propriului Executiv. Dupa esecul ambelor formatiuni la alegerile europarlamentare, ALDE nereusind nici macar sa treaca pragul, era de asteptat ca mai multi alesi social-democrati sa paraseasca partidul si sa se indrepte spre Pro România.

rn

Planul lui Ponta: Amânarea motiunii pâna la Congresul din 29 iunie, când se va produce ruptura in PSD

rn

Partidul lui Ponta ar avea certitudinea venirii a maximum 12 alesi, iar momentul demisiei din PSD ar putea fi amânat pâna la Congresul PSD din 29 iunie, când se va alege noul presedinte al formatiunii. Victor Ponta sugera Opozitiei sa amâne dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura, pâna dupa data de 29 iunie, pentru a vedea daca in urma alegerilor interne din PSD, se va produce o ruptura categorica, astfel existând sanse mai mari ca aceasta motiune sa fie adoptata. Liderul Pro România recunostea ca sansele motiunii sunt mici. Acelasi mesaj venea si din partea liderului UDMR Kelemen Hunor.
Fara un plan concret al Opozitiei, privind preluarea Puterii, cu un PSD care incearca sa reziste crizei interne, motiunea de cenzura ramâne, deocamdata, doar un un drept pe care parlamentarii il au de a incerca, in fiecare sesiune parlamentara, sa dea jos Guvernul.