Zilnic apar tot mai multe mesaje pe grupurile de socializare de genul: „Desteptul care mi-a lovit masina e rugat sa ma contacteze daca nu vrea sa apelez la alte mijloace…” sau „SJ … ți-a fost lovită mașina a vrut sa parcheze și ti a împins-o. Era Sj …..”. Ce trebuie să faci dacă ai găsit mașina lovită /zgâriată, ne îndrumă în materialul ce urmează autovit.ro?
„Deși să îți găsești mașina lovită în parcare nu este deloc plăcut, incidentele de acest fel se pot rezolva destul de simplu, mai ales dacă dauna provocată autoturismului nu este majoră. Extrem de important pentru șoferii care se confruntă cu astfel de situații este să cunoască o cale de acțiune, indiferent dacă identifică sau nu autorul faptei.
În acest articol, am reunit cele mai importante sfaturi de care să ții cont dacă îți găsești mașina avariată în parcare.
Mașina lovită în parcare – cum procedezi
Parcările pot deveni, de nenumărate ori, extrem de aglomerate, moment în care micile incidente sunt inevitabile. Prin urmare, înainte de a părăsi locul în care ai parcat, asigură-te că mașina staționează regulamentar. În caz contrar, chiar dacă un alt șofer este responsabil de avarie, parcarea neregulamentară va atrage după sine imposibilitatea de a fi despăgubit.
Dacă îți găsești mașina lovită în parcare, este important să analizezi daunele fără a muta autovehiculul. Totodată, fotografierea avariilor este un pas esențial pentru a dovedi ulterior incidentul. În funcție de daunele cauzate, dar și de condițiile în care a fost provocată avaria, șoferii trebuie să anunțe incidentul. Dacă autorul faptei și-a recunoscut greșeala, iar incidentul s-a petrecut strict între cele două autoturisme, se poate încheia o constatare amiabilă între părți.
În caz contrar, dacă autorul este necunoscut, evenimentul trebuie declarat la Poliție în termen de 24 de ore. În plus, de ajutor în aceste situații ar putea fi camerele de bord din mașină sau camerele de supraveghere din parcare, dacă locul în care s-a întâmplat avaria este dotat cu astfel de sisteme. Înregistrările de pe camerele de supraveghere ale clădirilor din jur sau ale parcărilor pot constitui probe pentru identificarea vinovatului, care ulterior trebuie să suporte daunele provocate.
Mașina lovită în parcare – autor cunoscut
După cum menționam, atunci când găsești mașina lovită în parcare, modul de acțiune poate să difere în funcție de cunoașterea sau identificarea făptașului. Atunci când e vorba despre accidente ușoare în parcare, pentru care vinovatul își recunoaște fapta, soluționarea incidentului poate avea loc între cele două persoane implicate. Dacă se încheie un formular de constatare amiabilă, șoferii nu sunt obligați să înștiințeze autoritățile.
Totuși, pentru a încheia o constatare amiabilă, important de știut este că accidentul din parcare trebuie să implice cel mult două autoturisme și nicio altă daună conexă, de tipul gardurilor, bordurilor sau semnelor de circulație avariate. În plus, pentru a se încheia o înțelegere amiabilă, în incident nu trebuie să existe victime.
În cazul în care nu ai un formular de constatare amiabilă la îndemână, acesta se poate obține de la o firmă de asigurări sau, mai exact, dintr-o agenție a acesteia. În general, șoferii primesc câteva exemplare de formular la încheierea poliței de asigurare, pentru a le avea întotdeauna la dispoziție.
În formularul de constatare amiabilă, care este general valabil, indiferent de compania care a încheiat asigurarea RCA, se completează:
- Datele de identificare ale celor două părți implicate (vinovat și păgubit);
- Locul în care a avut loc incidentul;
- Data și ora la care a avut loc incidentul;
- Avariile produse mașinii;
- Datele de identificare ale mașinii păgubite (marcă și model, număr de înmatriculare);
- Schița evenimentului;
- Informații despre societatea de asigurare;
- Observații referitoare la producerea evenimentului;
- Semnătura celor două părți.
În general, șoferii care provoacă o avarie și doresc să despăgubească posesorul mașinii lasă acestuia datele de contact. După completarea formularului de constatare amiabilă, păgubitul își poate repara mașina în baza asigurării RCA a vinovatului. Astfel, păgubitul trebuie să contacteze firma de asigurări care a emis polița RCA a vinovatului și să declare evenimentul.
După declararea evenimentului, un inspector de daune va constata avaria și va estima costul total al acesteia. Din acest moment, șoferul păgubit are opțiunea de a primi banii și de a-și repara mașina în regie proprie sau de a o repara într-un service partener, la sugestia firmei de asigurări.
În alte situații, în special în cazul daunelor minore, șoferul vinovat poate alege să acorde despăgubirea pe loc. Dacă te vei afla într-o astfel de situație, este important să evaluezi dauna corect sau să apelezi la un service specializat, care să emită un deviz de reparație exact, cu toate pagubele pe care mașina le-a suferit și costul aferent acestora.
Mașina zgâriată în parcare – autor necunoscut
Există numeroase situații în care, fără să remarce că au produs o daună sau chiar intenționat, șoferii pleacă de la locul accidentului fără a lăsa datele de contact persoanei păgubite. Într-o astfel de circumstanță, avaria trebuie raportată la Poliție, în cel mult 24 de ore de la momentul în care a fost observată.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care au provocat avaria nu pot părăsi locul incidentului și trebuie să ia legătura cu proprietarul mașinii avariate. Deși fuga de la locul accidentului ușor în parcare nu este o opțiune din punct de vedere legal, mulți dintre șoferi pleacă de la locul faptei fără a oferi despăgubirile necesare.
Din păcate, dacă mașina lovită în parcare are un autor necunoscut, pe care nici autoritățile nu reușesc să-l identifice, pagubele vor trebui suportate de către posesorul mașinii lovite. Totuși, în astfel de circumstanțe, o cameră de bord sau înregistrările unor camere de supraveghere se pot dovedi extrem de utile în găsirea vinovatului.
În plus, în cazul în care proprietarul deține o asigurare facultativă, acesta poate solicita companiei de asigurare reparația mașinii pe CASCO. Astfel de asigurări sunt utile în situația în care daunele nu pot fi suportate de către făptaș.
Mașina lovită în parcare – cine suportă daunele
După cum am menționat anterior, daunele provocate de incidentele în parcare pot fi suportate fie de către vinovat, dacă acesta își recunoaște fapta sau dacă este identificat de poliție, fie de către păgubit, în situația în care autorul rămâne necunoscut.
Într-un scenariu ideal, vinovatul este responsabil de acoperirea tuturor costurilor de reparație ale mașinii avariate. Fie că decide să ofere despăgubirile în momentul producerii incidentului sau oferă asigurarea sa RCA pentru a-l despăgubi pe proprietar, acesta este obligat să își asume responsabilitatea pentru a acoperi pagubele provocate. Totuși, important de reamintit este că o înțelegere amiabilă se poate întocmi doar în cazul în care în incident au existat doar două autoturisme implicate, iar acesta nu s-a soldat cu victime sau alte daune materiale.
În cazul în care autorul incidentului este cunoscut, reparația mașinii în baza poliței RCA a vinovatului este cea mai sigură variantă de a acoperi toate daunele provocate. Deși avaria poate părea minoră, iar vinovatul decide sa te despăgubească fără a implica firma de asigurări, o constatare din partea unui expert este esențială pentru a identifica eventuale daune ascunse și pentru a se asigura că prețul propus pentru despăgubire este unul corect.
Asigurarea facultativă CASCO se dovedește utilă în cazul unor astfel de incidente, în care autorul faptei rămâne necunoscut, însă costurile vor fi suportate tot de către persoana păgubită. Dacă mașina nu este asigurată CASCO, șoferul păgubit este nevoit să suporte, pe cont propriu, cheltuiala reparației.
A găsi mașina avariată în parcare nu este un eveniment neobișnuit. Totuși, este recomandat ca șoferii care trec printr-o astfel de situație să abordeze lucrurile cu calm și să cunoască pașii pe care trebuie să-i urmeze, apelând la ajutorul autorităților dacă vinovatul a părăsit locul incidentului. Totodată, fotografiile sunt și ele importante pentru a proba avaria, astfel că, înainte de a executa oricare altă acțiune, poți realiza o serie de fotografii amănunțite care să surprindă dauna, dar și locul producerii acesteia.”