Numarul oualor de gaina din gospodariile taranilor scade incepand cu luna noiembrie. Rezolvarea acesei situatii este simpla si se poate interveni cu succes fara a creste prea mult cheltuielile cu efectivele de pasari
Diminuarea ouatului in perioada de toamna-iarna are drept cauza urmatorii factori: lumina, temperatura, furajarea. Scaderea duratei zi-lumina determina o reducere a productiei de oua, deoarece lumina este primul dintre factorii care influenteaza oua-tul. Reducand durata de lumina sub 15 ore lumina pezi, fapt care se intampla in perioada de toamna iarna, corelata cu scaderea temperaturii ambientale sub 15 grade Celsius, automat procentul de oua scade pana la incetarea acestuia. Din punct de vedere al furajarii, alimentul de baza pentru gainile din gospodariile populatiei este format din porumb boabe si diverse nutreturi. In sezonul de iarna nutreturile verzi dispar din alimentatie, ceea ce duce la o reducere drastica a substan-telor nutritive, cu implicatii negative directe asupra ouatului. Naparlirea este un feno-men fiziologic la pasari. Pierderea penelor se manifesta prin incetarea ouatului, datorita scaderii temperaturii.
Investitie minima, profit asigurat
In privinta luminii, prelungirea acesteia se poate face prin instalarea becurilor electrice care se mai lasa aprinse cateva ore dupa apusul soarelui. La capitolul furajare este necesara introducerea in furaje suplimente de proteino-vitamino-minerale, pentru a asigura necesarul de hrana atat pentru intretinere cat si pentru productia de oua. Din punct de vedere al temperaturii este indicat ca iarna pasarile sa fie tinute in adaposturi, cu respec-tarea normelor pe suprafata, 5-6 gaini pe metru patrat. Daca zilele sunt prea friguroase, se impune instalarea unor surse de incalzit pentru a ridica temperatura pana la 15-18 grade Celsius. Daca aceste cerinte sunt indeplinite, crescatorul se poate astepta la productii medii de cinci oua pe saptamana de la fiecare gaina.