Un primar pentru prosperitatea semenilor
Dupa 1989 Dorel Vancea, actualul primar al comunei Babeni a lucrat in cadrul primariei pe postul de agent agricol. A avut posibilitatea sa cunoasca proprietatile fu-nciare ale locuitorilor din cele cinci sate ale comunei, puterile lor economice necazurile cu care se confrunta si bucuriile care le mai dau tarcoale din cand in cand. Intre anii 1996 – 2000 a fost edilul numarul doi al comunei, adica viceprimar. A luat contact direct cu problemele de infrastructura, a incercat sa le rezolve, dar nefiind vioara numatul unu in comunitate, „melodia” sa era tot in surdina. In campania electorala de la inceput de secol, adica din anul 2000, Dorel Vancea si-a depus candidatura de primar cu intentia vadita de a fi „dezlegat de maini” pentru a pune piciorul in prag. Pentru a-si impune punctele de vedere referitoare la binele si prosperitatea comunitatii. Nu i-a fost usor. Spinii in coasta vin singuri. Pentru a nu da impresia cititorilor nostrii ca facem unele facilitati in privinta realizarilor unor primari, l-am rugat pe Dorel Vancea sa faca un bilant al trecerii sale prin vadul de prim-edil, dar si o perspectiva a vremurilor care o sa vina. Bune sau rele.
Doar bani sa fie
„Nu le poti face tuturor pe voie, zice primarul Vancea. Totusi, zic eu, pot sta cu fruntea sus in fata alegatorilor mei”.
– Enumerati va rog cateva dintre obiectivele realizate in ultima vreme.
– Cum spuneam, idei avem, doar bani sa fie. Cu fonduri de la Guvern am reabilitat o mare parte din infrastructura. Ni s-au aprobat trei milioane de lei. In baza acestei sume am intocmit proiectul „Modernizare drum comunal DC 29 si strazi in comuna Babeni.
– Concret despre ce este vorba?
– Pentru a scurta distanta intre satele Poenita si Ciocmani am modernizat drumul comunal DC 29 pe o distanta de doi kilometri. Modernizare in cazul de fata inseamna aplicarea unui strat de bveton, de 18 centimetri grosime. In localitatea Babeni am asfaltat si betonat 1,5 kilometri de strazi (strada Garii – 400 de metri liniari de asfalt, strada Bisericii – 500 de metri liniari de beton, strada Babut 250 de mertri liniari de beton, strada Scolii 350 de metri tot beton). In localitatea Ciocmani am betonat 500 de metri de drum, dintr-un kilometru prevazut. De ce numai atat? Pentru ca pana la ora actuala n-am primit decat jumatate din fondurile prevazute.
Iarna poate sa vina
„Nu vreau sa ma laud, ca nu-mi sta in fire, zice primarul Vancea, dar pot afirma ca am schimbat in mod fericit fata imobilului in care se afla sediul primariei. Si nu numai fata. Am introdus apa in cladire si am construit un grup sanitar modern. Si Caminul cultural din centrul de comuna a fost reabilitat Am refacut interi-oarele si exteriorul. Si cele doua scoli din comuna (Ciocmani si Babeni) au fost reabilitate. S-au amenajat grupuri sanitare in interiorul cladirilor asa cum prevad normele europene. Cum in satul Poenita nu exista nici un imobil pentru activitatile obstei, o parte a cladirii scolii din sat a devenit locatie pentru interesele comunitatii. In locul fostei scoli din satul Pirosa s-a construit din bugetul local o cladire multi functionala pentru nevoile comunitatii. Fondurile provin din bugetul local iar valoarea investitiei se ridica la 2,1 miliarde de lei vechi. In urma cu o saptamana au fost finalizate lucrarile la cele patru garaje amplasate in spatele primariei. Garajele au rolul de a adaposti tractorul, re-morca, utilajul de dezapezire, plugurile etc. Cat despre dezapezire, primarul Vancea afirma ca poate sa vina iarna pentru ca toate drumurile comunale si ulitele sunt pre-gatite cu gramezi de nisip si sare, utilajele saunt pregatite si ele.
Cu ochii pe ziua de maine
Cu bani de la bugetul local se va realiza aductiunea de apa in satul Clit. Proiectul exista deja. Valoarea lucrarilor este estimata la 5,5 miliarde de lei vechi. „N-as vrea sa sfarsesc acest mandat, imi zice primarul Vancea, inainte de a ridica in parcul din mijlocul localitatii Babeni un monument in memoria eroilor cazuti la datorie in Primul si in cel de Al Doilea Razboi Mondial”. Si alte proiecte vor prinde conturul realitatii spre bunastarea locuitorilor comunei, daca cetatenii il vor dori pentru a patra oara primar pe Dorel Vancea, la alegerile locale de anul viitor. Inca mai are multe de facut pentru cei ce i-au acordat increderea trei legislaturi la rand si din acest motiv isi va depune candidatura de pim edil al comunei Babeni.
Se imputineaza suflarea comunei
Comuna Babeni cu cele cinci sate ale sale (Babeni, Ciocmani, Clit, Pirosa si Poenita) se intinde in cea mai mare parte in lunca si pe terasele raului Somes. La ultimul recensamant, cel de acum o luna, comuna numara 1750 de suflete , fata de 2063 de locuitori in anul 2000. Din cele cinci sate ale comunei doar in Babeni si Ciocmani functioneaza gradinite, scoli primare si gimnaziale. Numarul copiilor prescolari si al ele-vilor este 156. In economia comunei, agricultura este ramura de baza. Existau si doua cariere de calcar, dar au fost inchise.
Meserii care au fost
Exista in comuna Babeni, mai exact pe Somes, in dreptul localitatii Ciocmani o moara pe apa. Este cuno-scuta moara cu avan, unica in Europa, care la ora actuala se gaseste in stare de functionare la Muzeul in aer liber „Astra” din Sibiu. Gheorghe Bota, fiul morarului Traian Bota, isi aminteste cu nostalgie de vremurile cand la moara se statea la coada pentru macinat. Acum in comuna nu mai este moara. Nici fierarie nu mai exista. Cauacii Victor Ghiman din Babeni si Ioan Campean din Poenita au trecut in lumea celor drepti ducand cu ei tainele meseriei de fierar. Detinatorii de cai trebuie sa bata drumul pana la Surduc ori Rona pentru a-si potcovi cabalinele. Valer Gavre din Babeni, Ioan Damian din Clit cu un compas simplu realizau roti pentru carele si carutele din comuna. Roti cu obezi si spite din lemn. Astazi nimeni nu mai stie de rotile de lemn,nici de cei ce le-au mesterit si care acum sunt in locuri cu verdeata si fara suspine. Victor Fazecas era dulgher Heizasurile multor case din zona el le-a ridicat. Dar s-a dus si el…