De la somaj, la disponibilizari
In numai cateva luni, criza a produs o rasturnare de situatie in mediul de afaceri din Romania. Firmele autohtone – de la IMM-uri, la marile companii – s-au trezit ca nu mai au comenzi si lichiditati, ca profitul le scade constant, ajungand chiar sa lucreze in pierdere. Nici afacerile din Salaj nu au fost scutite de aceste probleme. Pentru a supravietui in aceste vremuri de restriste economica, unii intreprinzatori salajeni au pus la punct planuri anticriza, ce implica diverse masuri de austeritate: reducerea cheltuielilor curente, diminuarea salariilor, pensionarea anticipata, somaj tehnic, intreruperea temporara a activitatii, disponibilizari. Stabilitatea financiara devine prioritara.
Consultantii in resurse umane sunt de parere ca, pentru a trece de aceasta perioada, companiile au nevoie de personal competent, de o strategie bine pusa la punct si de o administrare inteligenta a costurilor. Una dintre solutii, spun specialistii, o reprezinta restructurarea locurilor de munca, in sensul de schimbare a sarcinilor din cadrul unui post, pentru a spori satisfactia si eficienta angajatului.
Cele mai putin agreate metode de catre angajati sunt micsorarea salariilor, utilizata atunci cand este nevoie de forta de munca, dar resursele sunt insuficiente, si disponibilizarea de personal.
Concedierea salariatilor aduce economii pe termen scurt intr-o firma, dar, sustin unii antreprenorii salajeni, masura ar trebui luata in caz de forta majora: “Mai devreme sau mai tarziu, criza tot va trece. Iar daca in aceasta perioada de dificultati financiare renunti la oameni-cheie, vei fi nevoit, dupa ce economia mondiala isi va reveni, sa platesti bani grei pentru recuperarea lor. Ca urmare, decat sa dai oameni afara, mai bine reduci salariile pentru tot personalul”, a spus patronul unei societati din Zalau. Totusi, nu sunt putine firmele din judet care au apelat la aceasta masura.
“Ideal ar fi sa creasca productivitatea muncii la aceleasi salarii si fara concedieri; asta daca agentul economic are un grad de indatorare mic sau zero. In cazul in care societatea are datorii, printre masurile anticriza pe care le-ar putea lua se numara reducerea productiei, pentru a nu lucra pe stoc, a timpului de lucru si a cifrei de afaceri”, este de parere Emanoil Girdan, managerul Grupului de Firme Complex Service.
Una dintre masurile preferate de marii agenti economici din judet o reprezinta trimiterea salariatilor in somaj tehnic, cu plata a 75% din salariu, si pauze in productie. Asa au procedat Michelin, Rominserv IAIFO Valves, Cuprom sau TenarisSilcotub.
Planul anti-criza al producatorului de tevi presupune si diminuarea costurilor, reducerea capitalului de lucru, recuperarea creantelor si plata furnizorilor. Cu acelasi scop, Silcotub vrea sa se repozitioneze pe segmentul produselor industriale si al celor utilizate in petrochimie, prin diversificarea gamei de produse, sustin oficialii companiei. Si tot pentru a se adapta situatiei de pe piata, a disponibilizat 110 salariati si a amanat investitiile ce vizau cresterea capacitatii de productie.
Dumitru Rus, managerul general al Euro Activ, spune ca intreprinzatorii trebuie sa fie mult mai precauti: “Atat in relatia cu partenerii noi, cat si cu cei vechi, este bine sa dovedim mai multa atentie. In conjunctura actuala, foarte multe firme pot intra in insolventa fara ca asta sa fie din vina lor”. In opinia sa, vor rezista crizei doar firmele care “nu reduc motoarele”.
Rus admine ca, in aceasta perioada, cel mai mare factor de blocaj il reprezinta statul roman, care, paradoxal, este si cel mai bun partener de afaceri: “Statul deruleaza o serie de lucrari de investitii prin intermediul firmelor private, asigurandu-le, astfel, obiectul muncii, insa nu isi achita datoriile la timp, fapt care creeaza probleme societatilor in cauza”.
Totusi, criza ar putea avea si aspecte pozitive. Managerul Euro Activ sustine ca in acest fel mediul de afaceri se va cerne, pe piata ramanand doar companiile cu adevarat competitive. Asta inseamna ca, dupa ce economia isi va reveni, competitia se va subtia.
1.000 de salajeni, victime ale crizei
La disponibilizari au apelat, din luna noiembrie si pana in prezent, 29 de firme din judet. Potrivit statisticilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, criza a lasat fara un loc de munca aproximativ 1.000 de salajeni. Printre societatile care si-au redus numarul de personal se numara Izomat Simleu Silvaniei, Ovi Prod Com Criseni, TenarisSilcotub, Cemacon, Euro Card 2000, Confectia Jibou.