Ziua bună, dragi cititori!
Toată Europa e frământată de creșterea prețului energiei și a gazului. În stânga și-n dreapta actualitățile vorbesc despre creșterea alarmantă a inflației, despre economia europeană în criză și despre falimentul băncilor. Pandemia, războiul din Ucraina și războiul mai puțin mediatizat, din alte zone ale globului, tac pentru moment. Pe ici, pe colo, oameni de vază se întâlnesc în diferite acțiuni, organizații și comisii pentru a-și propaga crezul și pentru a pune la cale un viitor prosper, o lume nouă, mai bună. Scopurile declarate sunt nobile, dar oare cele nedeclarate sunt la fel?
Pactul Verde European promite strategii inovatoare în vederea refacerii naturii până în anul 2050, în timp ce obiectivele ”verzi” îi scot afară pe oameni din fermele lor, și tot mai multe păduri sunt tăiate irațional. În plan paralel, documentul ”Declarației mondiale în privința climei”, semnat de 1100 de oameni de știință afirmă cu multă convingere că ”nu există nici o urgență climatică”.
Sunt propuse tot mai multe reforme în sistemul educațional național, în timp ce specialiști de seamă printre care și Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, afirmă despre noile discipline că sunt ”false probleme ale școlii românești.”
Suntem îndemnați să avem o nutriție sănătoasă, dar, paradoxal, hipermarketurile roiesc de mâncare nesănătoasă, iar reclamele de la televizor promovează din abundență produsele ”de calitate”.
Pe de altă parte, mai grav și în mod insidios, se poartă războiul asiduu dintre cultură și pseudocultură, dintre știință și pseudoștiință, dintre sacru și profan. Diferiți ”specialiști” în domeniu sunt aleși să-și spună părerea și să pună etichete între ”bine” și ”rău”, iar mulți dintre cei care sunt cu adevărat specialiști sunt cenzurați și boicotați.
Tot mai multă sărăcie, stres, criză de timp, confuzie identitară și lipsă de sens.. Unde este progres uman în tot acest fiasco al lumii? Progresul științific, tehnologia, informația nelimitată, studiile și cercetările de tot felul ar fi trebuit să stabilească o bună ordine în lume, să ajute oamenii să fie mai buni, mai integri, mai virtuoși…de ce nu este așa?
Dragilor, toată dezordinea lumii seculare constă în eșecul rațiunii de a oferi un înlocuitor pentru Dumnezeu. Toata dezordinea lumii seculare își găsește obârșia în probleme de conștiință, iar conștiința își găsește rezolvarea doar în plan spiritual. Toată această criză generală are la bază lipsa unui ideal suprem comun, lipsa valorilor juste și obiective, pe care, dacă noi le-am împărtăși, lumea ar fi alta, viața ar fi alta.
”Ce este de făcut atunci când nimic nu este de făcut?”, se întreba filosoful Constantin Noica. Această întrebare ne invită la acțiune și nu la pasivitate! Această întrebare este o adâncă meditație care trebuie să ne impulsioneze la salvarea demnității noastre, la salvarea vieții și a frumosului, la salvarea culturii și a identitatii noastre, și, mai ales, la salvarea valorilor și a credinței.
În contextul actual în care ne aflăm, să fim cumpătați și vigilenți, generoși și onești. Să ne trezim din letargia cotidiană și să nu abdicăm de la responsabilitățile civice. Să nu trăim la întâmplare și să nu ne amăgim că lucrurile se vor rezolva de la sine și că va fi bine. Să căutăm să fim mai buni…dar bunătatea are nevoie de o sursă de alimentare, o motivație, un țel măreț. Să-l căutăm pe Dumnezeu în toată această ruină și să învățăm să ne rugăm cu inima.
Toate cele bune!