Bolile cu care ne putem alege dacă mergem la piscină sau la ștrand sunt diverse și cunoașterea acestora oferă posibilitatea de a reduce riscul de a ne îmbolnăvi. Înotul este o formă de activitate fizică foarte complexă, care dezvoltă și tonifică musculatura corpului. În plus, timpul petrecut în piscină poate avea un efect relaxant și destresant asupra psihicului. Cu toate acestea, există câteva pericole pentru sănătatea noastră, asociate cu timpul petrecut la piscină sau bazine exterioare/interioare comune. Clorinarea apei realizează o antisepsie suficientă în condiții normale pentru uciderea majorității bacteriilor patogene pentru om. Însă, există anumite specii de bacterii sau fungi care supraviețuiesc un timp destul de îndelungat în mediul umed. Este important să le cunoaștem, ca să ne putem feri și să putem preveni îmbolnăvirea.

Afecțiunile gastro-intestinale sunt cele mai comune probleme la care suntem predispuși, în mod direct, atunci când intrăm într-o piscină publică, deoarece suntem expuși la toți microbii care au fost în apă. Sunt obligatorii dușurile cu apă și săpun, pe întregul corp, înainte de a intra pentru pentru prima oară în piscină. Evitați ingerarea de apă contaminată. Infecțiile bacteriene cu Shigella sau E.Coli pot cauza diaree severă, inclusiv scaune hemoragice. De asemenea, se mai pot contacta paraziții Crystoporidium, Giardia intestinalis (lambri) precum și viermi intestinali (Oxiuris Vermicularis).

Pentru a preveni infecțiile cutanate contractate prin intermediul apei de la piscină sau de la ștrand, este esențială protejarea și igienizarea pielii. La începutul și la sfârșitul fiecărei zile petrecute într-un bazin public se recomandă spălarea cu apă și săpun. Purtarea unei caschete de baie protejează urechile de infecții, dar si podoaba capilară de deteriorarea indusă de clor. Arsurile solare sunt foarte frecvente în cursul activităților la piscinele exterioare, iar leziunile de acest fel fac pielea mult mai vulnerabilă la alte tipuri de infecții. Se recomandă protejarea pielii cu o loțiune cu factor de protecție ridicat și reaplicarea acesteia după fiecare intrare în apă sau la 2-3 ore de stat la soare. Pentru a preveni arsurile, este indicată evitarea expunerii la soare între orele 11-16.

Micoza piciorului este favorizată de mediul cald și umed. Pentru a preveni contactarea acestui parazit, purtați încălțăminte pe toate suprafețele comune ale bazinului, inclusiv la dușuri. Foliculita cu Pseudomonas se prezintă ca o erupție maculară, iar leziunile se transformă în papule și pustule. Este însoțită de mâncărimi și apare cu precădere în zona acoperită de costumul de baie, din cauza contactului prelungit al pielii cu apa infectată. Erupția are loc la 2 zile de la expunere, dar pot trece și 10-12 zile până la apariția dermatitei. Se vindecă în 2-10 zile, fără tratament, și nu lasă cicatrici dacă persoana infectată nu se scarpină.

Otita externă reprezintă infecția conductului auditiv extern și poate fi contractată în timpul activităților desfășurate la piscină. Staza apei pentru un timp mai îndelungat în conductul auditiv extern oferă un mediu propice pentru infecțiile urechii. Acestea se manifestă prin: durere, roșeață, tumefacție sau mâncărimi. În cazuri mai rare, poate fi eliminat puroi, prin urechea externă. Pentru protejarea urechilor, în bazinele cu apă se recomandă purtarea dopurilor speciale.

Pacienții cu o imunitate scăzută pot contacta afecțiuni pulmonare în urma activităților desfășurate la piscină. Boala legionarilor sau Legionella pneumophila este cauzată de o bacterie întâlnită frecvent în apă sau în aerul umed. Aceasta afectează, în special, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pe cei cu imunitate scăzută sau persoanele cu afecțiuni pulmonare pre-existente. Pneumonita de sensibilizare este cauzată de niște endotoxine care, odată inhalate, produc un tip caracteristic de reacție inflamatorie a plămânilor.

Iritațiile determinate de cloramine afectează mucoasele sau căile respiratorii, fiind responsabile de senzația de usturime a ochilor și nasului, de tuse sau respirația dificilă, resimțită în preajma unor piscine. Ventilația insuficientă și reciclarea deficitară a aerului din piscinele închise pot duce la acumularea cloraminelor în aer și la producerea acestor simptome neplăcute.