Căutarea vinovatului, episodul 2. Se reia procesul banilor pierduți de Inspectoratul Școlar în retrocedarea Palatului Copiilor

palat

 

Judecata în cazul banilor pierduți de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj după retrocedarea Palatului Copiilor Zalău se ia de la capăt. Curtea de Apel Cluj a decis, în 15 mai, desființarea în totalitate a sentinței pronunțate de Tribunalul Sălaj în acest dosar și a dispus rejudecarea cauzei.

Vorbim, în acest caz, de un prejudiciu de un milion de lei, bani pe care Inspectoratul Școlar i-a investit în clădirea ce a găzduit Palatul Copiilor, și pe care avea dreptul să-i ceară înapoi după retrocedarea imobilului, dar cei responsabili din cadrul instituției nu s-au ocupat de acest aspect.

Așa cum vă relatam și în paginile Graiul Sălajului, aventura juridică a proprietății de pe strada Cloșca a început în momentul în care moștenitorii familiei Faluvegy au cerut retrocedarea imobilului care a găzduit Palatul Copiilor. Au fost zeci de termene în diferite instanțe, cu obținerea sentinței de retrocedare în anul 2009, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia de retrocedare a fost luată după ce, în anul 1999, Curtea de Casație și Justiție a constatat că această clădire a fost preluată în mod abuziv de către statul român.

Imobilul a fost retrocedat așadar în 2009, dar Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a investit peste un milion de lei în perioada în care a funcționat acolo Palatul Copiilor, pentru modernizarea clădirii existente și extinderea acesteia cu spații noi. Astfel că Inspectoratul Școlar Județean a dat în judecată proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiți, iar în 2011, Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitivă și executorie, a obligat proprietarii imobilului să plătească instituției suma de 1,1 milioane de lei. Aceeași soluție a fost pronunțată, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a ajuns ca urmare a faptului că proprietarii clădirii au atacat sentința instanței clujene.

Doar că Inspectoratul Școlar nu a mai demarat procedurile legale necesare pentru recuperarea banilor, astfel că sentința definitivă s-a prescris fără să se ceară executarea ei în termen. Instituția a rămas astfel și fără bani, și fără clădire.

Așa a început un nou șir de procese și o anchetă a procurorilor în acest caz. În 2021, procurorii au clasat dosarul deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Totuși, ISJ a mers mai departe, căutând dreptatea în instanță. În 2023, Tribunalul Sălaj a respins ca nefondată acțiunea Inspectoratului Școlar Județean de chemare în judecată a mai multor actuali și foști angajați ai instituției, inclusiv inspectori școlari generali, obligând-o să suporte și cheltuielile de judecată. Sentința pronunțată a fost atacată de ISJ la instanța superioară, iar Curtea de Apel Cluj-Napoca a dispus acum rejudecarea dosarului la prima instanţă, adică reluarea întregului proces de la zero.

Scoasă la licitație de către moștenitori, proprietatea de pe strada Cloșca a fost cumpărată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Clădirea a fost deja demolată, iar pe locul acesteia se construiește acum un complex școlar care va putea găzdui 600 de elevi.