Labirintul birocraţiei şi hăţişul legislativ sunt atat de incurcate la noi, incat de multe, de foarte multe ori, nu le dai de capăt şi te impotmoleşti definitiv. Intamplarea relatată mai jos ne duce cu gandul la intrebarea „Ce-a fost mai intai, oul sau găina? „Cu toate documentele in bună regulă, un cetăţean bate la toate uşile. Nimeni nu-i rezolvă insă problema, pretinzand că mai intai trebuie să „viziteze” altă instituţie. Omul nostru se invarte in cerc pană este buimăcit total şi nu găseşte organul financiar local care trebuie să se ocupe de problema lui. După mai multe incursiuni prin amalgamul administrativ-legislativ am aflat de la Serviciul Patri-moniu al Primăriei că organul financiar local este Administraţia Financiară. La Serviciul Patrimoniu rămăne doar un exemplar pentru evidenţă. Doamne, incurcate sunt căile Tale…
Am pornit foarte increzător demersurile pentru consituirea unei asociaţii de proprietari. Pe baza metodologiei ridicate de la Serviciul Patrimoniu, Asociaţii de proprietari al Primăriei Zalău, am parcurs toate etapele (formarea grupului de initiativă, elaborarea statutului, a acordului de asociere, aprobarea acestora in adunarea generală şi alegerea organelor de conducere şi control). Cu toate documentele multiplicate in 5 exemplare şi cu Cererea pentru dobandirea personalităţii juridice m-am prezentat, potrivit acestei metodologii, la Administraţia Financiară in vederea obţinerii inregistrării şi a codului fiscal. Din acest moment incep insă enorme dificultăţi. Trec pe la secretariat, de unde sunt indrumat la alt birou şi de aici la altul iar de aici la un altul. Sunt trimis la Primărie. Nici aici nu imi pot rezolva problema. Mi se spune să mă duc la Judecătorie. In drum spre judecătorie trec spre a cere lămuriri la un birou notarial, unde in urmă cu caţiva ani am constituit un ONG. Foarte amabilă, doamna notar imi dă un extras din Legea 230/2007, care reglementează metodologia de constituire a asociaţiilor de proprietari şi pe care il prezint in continuare: „Art. 6.” (1). Cererea pentru dobandirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari, impreună cu statutul, acordul de asociere si procesul verbal al adunării generale de constituire se depun şi se inregistrează la organul fmanciar local in a cărei rază teritorială se află clădirea. (4). Asociaţia de proprietari dobandeşte personalitate juridică in baza incheierii judecătorului-delegat desemnat la organul fmanciar local de către preşedintele judecătoriei in a carei circumscripţie teritorială se află clădirea. (5). Incheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie”. Citesc şi recitesc articolul cu pricina. Foarte clar. Documentele se depun la organul financiar local. Personalitatea juridică se dobandeşte in baza incheierii judecătorului desemnat la organul financiar. Inapoi la administaţia financiară. Iar sunt trimis pe la 5-6 birouri. Se dau telefoane. Nimeni nu ştie nimic. Perplexitate totală. Nu se ştie care este organul financiar local. Ajung iar la Serviciul Patrimoniu, Asociaţii de proprietari – organ de specialitate care a elaborat metodologia. Acum la d-na Adina Predescu. După mai multe minute de dialog, concluzia dansei: Eu interpretez greşit legea. Să mă duc la judecătorie!?!
Răman năuc şi indignat. Cat am predat ca profesor discipline socio-umane am incercat să-mi conving elevii că Romania este stat de drept in care domneşte legea. Toţi trebuia să ştie ce este scris pe clădirea Primăriei Zalău. Acum ii inţeleg pe oamenii de afaceri care trebuie să treacă prin hăţişul legislativ şi prin birourile unor „profesionişti”. Totuşi, cine mă poate ajuta să aflu care este organul fěnanciar local care să imi preia documentaţia asociaţiei? Să cer lămuriri la Ministerul Finanţelor?

O problemă veche
Infiinţarea unei asociaţii de proprietari este o problemă veche şi dă bătăi de cap zălăuanilor. Pe site-urile de specialitate, forumurile sunt pline de intrebări legate de constituirea asociaţiei de proprietari. Specialiştii spun că „cererea pentru dobandirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari impreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se inregistrează la organul financiar local in a cărui rază teritorială se află clădirea”. „Asociaţia de proprietari dobandeşte personalitate juridică in baza incheierii judecătorului delegat, desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei in a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea”.