Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, venitul total mediu al unei familii de români a fost de peste 5300 lei în ultimul trimestru al anului trecut.

La 2068 de lei de persoană, venit total mediu lunar pe trimestrul III din 2020, o treime din bani s-au dus pe produse alimentare și băuturi nonalcoolice (33,5%). De asemenea, 83,8% din nivelul veniturilor totale au reprezentat cheltuielile totale ale populației (4444 de lei lunar pe gospodărie, 1733 de lei pe persoană).

Acești bani provin din salarii și celelalte venituri asociate lor, care au reprezentat un procent de 68,9% din veniturile totale ale gospodăriei. Veniturile din prestații sociale reprezintă 18.9%, cele din activități neagricole independente 2,1%, veniturile din agricultură sunt de 1,9% , cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei 1,1%, veniturile în natură 6,4%, iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii 5,3%.

Românii cheltuie cam toți banii pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și cheltuieli legate de hrana animalelor și păsărilor din gospodărie, plata muncii pentru producția acesteia, produse pentru însămânțat și servicii veterinare.

Doar 0,7% din cheltuieli au fost alocate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipamente necesare producției în gospodărie sau cumpărarea de acțiuni.

Nici de sănătate nu prea avem grijă, alocând un procent de 6% din chletuieli, pentru recreere, sport și cultură 3,8% iar pentru educație o infimă cheltuială de 0,2%.

Ca și concluzie, venitul lunar al unei gospodării din România a crescut cu 430 de lei în trimestrul III al anului 2020 față de perioada similară a anului anterior dar și cheltuielile au crescut cu 240 de lei, precizează Institutul Național de Statistică.