Pentru a crește un copil în România, e nevoie de aproape 385 de mii de lei, de la naștere până când acesta împlinește vârsta de 19 ani. Asta înseamnă o cheltuială anuală medie de peste 21 de mii de lei. Sunt luate în calcul costurile cu alimentația, îmbrăcămintea, educația, locuința, igiena personală etc.

ClubulCopiilor.ro a decis să determine costul asociat creșterii unui copil în România și a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Potrivit datelor obținute, costul creșterii unui copil în România este de 384.991 lei. Costul creșterii celui de-al doilea copil este de 257 625 lei. Pentru al doilea copil al familiei, cheltuielile sunt semnificativ reduse, acesta beneficiind de resurse deja existente din primul an de viață al primului copil.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 lei pentru primul copil și 417 989 lei pentru cel de-al doilea copil. Astfel, părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Punctul de plecare al studiului îl reprezintă o analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în
analiza sa, ajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

De menționat faptul că, potrivit aceleiași surse, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

Găsiți detaliile complete ale studiului AICI