Aflam de pe canalele de stiri ca anul acesta Romania redevine granarul Europei, dupa ce seceta de anul trecut a facut ca productia de grau sa fie cea mai scazuta din ultimii 20 de ani. Ne-am obisnuit sa evocam perioada interbelica indeosebi cu referire la dezvoltarea econo-mica si prosperitatea de atunci. Tot atunci, Romania a fost caracterizata prima data drept granar al Europei. Un profesor de la facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti spune ca eticheta de granar al Europei vine de la o intamplare produsa in 1938. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile din acel an s-a produs o criza mondiala a graului, iar Romania a exportat cea mai mare cantitate de grau din istoria sa: trei mili-oane de tone. Numai ca, din cauza ca au exportat aproape tot graul, tara s-a confruntat cu o criza a painii. Sintagma de „granar al Europei” vine de la cel mai mare export realizat la un moment dat si nu de la cel mai mare producator. Bulgarii, spre exemplu, au avut o productie dubla de grau in 1938, dar au exportat mult mai putin. Romanii au exportat tot graul si au mancat mamaliga. In prezent, tara noastra nu conteaza pe piata internationala a cerealelor, chiar daca exploateaza una dintre cele mai mari suprafete agricole la nivel european. Strategia de dezvoltare agricola este complet diferita in Europa fata de tara noastra. Terenurile destinate agriculturii insumeaza 65 la suta din suprafata tarii, dar randamentul la hectar nu este nici la jumatate fata de alte tari europene. Nu se poate face agricultura performanta pe un domeniu agricol puternic fragmentat. 1,1 milioane de proprietari detin 9,65 milioane de hectare de teren arabil. Fermierii romani detin suprafete mici de teren. Majoritatea lucreaza cu metode depasite, ineficiente. Daca s-ar uni, fermierii romani si-ar spori sansele de a negocia cu oficialii europeni. Pana nu se va schimba strategia in domeniul agriculturii, vom ramane o tara la mila ploii. Specialistii in domeniu ne spulbera cu date si mitul ca am fost candva sau am putea fi candva granarul Europei.
Cat grau au mamaligarii Europei?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...