Cel mai recent raport de monitorizare a activitatii parlamentarilor a fost lansat vineri de Institutul pentru Politici Publice (IPP) chiar in mijlocul negocierilor pentru candidaturile aferente campaniei electorale pentru noul parlament, „intrucat urmareste sa determine conducerea partidelor politice sa promoveze in primul rand politicieni care au desfasurat o minima activitate eficienta pana acum in Camera Deputatilor sau Senat, respectiv sa nu ii mai sustina pe cei care nu si-au indeplinit minime obligatii in parlament”. Fiecare parlamentar are datoria sa isi faca public un bilant al activitatii deja prestate in parlament inainte de a cere alegatorilor sa il voteze din nou pentru un nou mandat de patru ani. Dintre cei sase parlamentari salajeni alesi in 2008, cinci si-au anuntat candidatura pentru un nou mandat. Singurul care nu va mai candida este senatorul Fekete Andras, dupa ce a primit un vot negativ din partea organizatiei UDMR Salaj.
Deputatii salajeni sunt pe primul loc la prezenta
Procentul de prezenta a fost calculat la nivelul perioadei cuprinse intre 15 decembrie 2008 si 30 iunie 2012 si ia in calcul voturile finale din plen, exprimate de fiecare parlamentar prin cartela proprie de vot electronic atat in Camera Deputatilor cat si in Senatul Romaniei. Cu o prezenta medie de 84 la suta la voturile finale din plen, cei patru deputati de Salaj au reusit sa duca judetul nostru pe primul loc in topul prezentei. Si prezenta la lucrarile Senatului a fost buna. Cei doi senatori de Salaj au clasat judetul pe locul 7 cu o prezenta medie de 78 la suta. La Camera Deputatilor, cea mai buna prezenta o inre-gistreaza deputatul Iuliu Nosa – 87,1 la suta, urmat de Seres Denes – 86,6 la suta, Lucian Bode – 84,6 la suta si Mirel Talos – 77,4 la suta. La Senat, primul in topul prezentei este Pop Gheorghe – 81,1 la suta, secondat de Fekete Andras 74,4 la suta.
Ce au legiferat parlamentarii de Salaj
In acesti patru ani de mandat, actualul Parlament si-a „delegat” aproape in totalitate prerogativele sale in materie de legiferare catre Guvern, care a devenit principalul legislator in Romania. „Partidele politice au slabit in timpul acestui mandat din rolul si puterea efectiva a Parlamentului, intr-un context nefavorabil, generat de slaba pregatire profesionala in domenii de specialitate a alesilor”, potrivit IPP. Cea mai importanta initiativa legislativa a deputatului Seres Denes este legata de stergerea datoriilor pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile incasate ilegal in perioada 2008-2010. Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, se numara printre parlamentarii care au propus introducerea uniformei scolare obligatorii, iar deputatul Mirel Talos s-a remarcat prin initiativa legislativa care impunea televiziunilor sa aloce saptamanal spatiu emisiunilor cu caracter educativ si cultural. Senatorul salajean Fekete Andras a initiat o propunere legislativa prin care permisul de conducere ar trebui obtinut doar de cei care au absolvit cel putin opt clase. Din pacate, aceasta initiativa nu a devenit lege.
Gheorghe Pop – primul la initiative legislative, Mirel Talos – ultimul
Numai 23 la suta dintre toate proiectele de lege depuse in ambele camere ale Parlamentului in acest mandat au devenit legi, restul fiind repinse sau inca in dezbatere. Un calcul simplu, plecand de la aceste rezultate ale muncii parlamentarilor si asumand ca prerogativa de legiferare este atributul principal al mandatului unui ales, ne arata ca, dintr-un total de aproximativ de 1.200 de milioane de lei, cat reprezinta in total cheltuielile Parlamentului pe acest mandat, numai 276 milioane lei au fost pana la urma eficient folositi, concluzioneaza IPP. Cate initiative legislative are fiecare parlamentar salajean: Seres Denes – 27, Lucian Bode – 26, Mirel Talos – 11, Iuliu Nosa – 25, Gheorghe Pop – 43, Fekete Andras – 17, potrivit paginilor personale ale celor sase alesi.