Compania de Apă Someș – Sucursala Sălaj a emis un nou comunicat de presă în care vine cu vești proaste pentru locuitorii cartierelor de case din Zalău. Până în 18 iulie, primesc apă doar la program. De la 12.00 la 22.00. În rest, pauză.

Locuințele afectate sunt cele din Cartier Livada Meseș, casele de pe străzile Vânătorilor, Freziilor, Morii, Câmpului, 22 Decembrie 1989 și străzile adiacente acesteia, casele din cartier Grădina Poporului, din cartierul Traian cu străzile Traian, Aleea liliacului, Narciselor,Andrei Mureșanu, Cloșca, Salamon Jozsef, Alunului, George Coșbuc, Parcului, Decebal; cartierele Sărmaș, Ortelec, Dâmbul Morii și Nagy Mal.

Desigur, este invocat același motiv pueril ca în zonele în care apa n-a mai curs la robinet sau în rezervorul WC-ului în ultimele zile sau ca în alți ani în care furnizarea apei s-a oprit – suprasolicitarea rețelei prin umplerea piscinelor și udatul grădinilor și curților.

”În urma suprasolicitării sistemului de apă și a scăderii nivelului de apă la rezervor, în perioada 15-18 iulie se întrerupe alimentarea cu apă între orele 22.00-12.00 AM”, informează CAS Someș.

Din start, vinovații sunt tot plătitorii apei și canalizării (deloc ieftine dar necesare sănătății și traiului ”european”). Reprezentanții CAS Someș ne repetă iar, insistent, să folosim apa doar în scop casnic.

”Pe această cale, rugăm utilizatorii să folosească apa din rețea doar pentru consumul casnic și nu pentru lucrări agricole sau zootehnice”, se precizează la final.

Evident, de respectat această caldă rugăminte, sau chiar hot precum gradele de afară, atunci când ni se dă apă. Deocamdată, nu este nici măcar pentru rezervorul vasului de toaletă.

E chiar interesant de aflat câte ferme zootehnice și producători de legume sunt în Livada Meseș, pe Sărmaș, pe Vânătorilor sau în cartierele Traian și Grădina Poporului.

Scuze nu se mai cer în comunicat pentru oprirea funizării apei, dar reprezentanții companiei ne adresează mulțumiri pentru înțelegere. Ori nu cred că mai este cineva din Zalău care să înțeleagă de ce a crescut, poate chiar dublat, numărul contractelor la Compania de Apă Someș, dar capacitatea de pompare, transport și stocare a apei pentru rezerve a rămas identică cu cea de acum 10-15 ani. Poate chiar mai mult.

Vecinii de la Bihor, din ograda lui Ilie Bolojan, pe care vi-i redăm în rândurile de mai jos ca exemplu de acțiune în situații de cod roșu de caniculă și secetă, au investit pentru a avea stocuri de apă. La noi, când se pompează mai mult, se sparg conductele…

Compania de Apă Oradea nu condamnă consumatorii. Le dă apă mai multă.

Pentru că citim și presa din județele vecine, de unde ne place să luăm ”lumină”, uneori electorală, aflăm că doar la noi tot plătitorii de apă și canalizare sunt vinovați de lipsa apei. De fapt, de consum mai mare, pentru care tot ei plătesc.

Bihorul, spre exemplu, are rezervă de apă, iar de când a venit căldura mare, consumul apei s-a dublat. Compania de Apă nu a oprit furnizarea. Dimpotrivă. A pompat mai mult și are rezerve de apă. Și nici nu condamnă consumatorii, ci le livrează mai multă apă pentru că oamenii au nevoie. indiferent la ce o folosesc.

Vă redăm declarația directorului, citat de e-bihoreanul:

”Consumul de apă potabilă din Zona Metropolitană Oradea a crescut continuu începând din cea de-a doua jumătate a lunii iunie. Dacă într-o zi obişnuită pompăm în reţea până în 280 litri de apă pe secundă, în prezent am ajuns să livrăm circa 500 de litri de apă potabilă pe secundă. Joi, uzinele de apă ale CAO funcţionau la capacitate maximă, iar acestea au în total o capacitate de pompare de peste 500 litri de apă pe secundă. Având în vedere canicula care se menţine, CAO şi-a constituit rezerva de apă în eventualitatea prelungirii perioadei cu temperaturi ridicate şi fără precipitaţii. Lucrăm cu rezervoarele de apă pline. Am constituit o rezervă de 25.000 de metri cubi de apă potabilă, pe care o reîmprospătăm constant, care acoperă consumul pentru trei zile”, a declarat directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.