rn

Primarul Zalaului a tiparit o revista in care si-a prezentat realizarile din primii lui doi ani ca primar al Muncipiului Zalau. Ionel Ciunt si-a popularizat activitatea introducand brosura si in pungutele cu suveniruri oferite invitatilor la festivitatea de deschidere a Zilelor Zalaului, editia 2018.
Carticica oferita pe post de suvenir cu realizarile lui Ionel Ciunt are o calitate a tiparului de exceptie, este viu colorata, confectioanta din hartie lucioasa, semn ca primarul tine mult la realizarile din primii ani de mandat.
Revista este intitulata "Primarul Municipiului Zalau la 2 ani de mandat" si are tiparit pe coperta portretul lui Ionel Ciunt, insemnele Primariei Zalau si cele a Centenarului.
Din continutul de peste 30 de pagini retinem un cuvant de inceput, informatii despre realizari si poze generoase care ilustreaza anumite investitii, iar la final un cuprins.
Brosura lui Ionel Ciunt este structurata pe sapte capitole, urbanism, proiecte cu finantare europeana, Educatie – cultura – sport, social, transport, relatii interne-externe si evenimente – actiuni.
De cum deschizi brosura, este scris cu litere albe pe un fundal albastru urmatorul text: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari" – Constitutia Romaniei titlul II, capitolul I, art. 16, acest aspect fiind deviza primarului Ionel Ciunt.
Din cuvantul de inceput al lui Ionel Ciunt am remarcat faptul ca si el stie "ca mai sunt foarte multe de facut in orasul nostru care are nevoie de viitor si are nevoie de dezvoltare".
“n plan urbanistic, Ionel Ciunt spune ca a realizat in doi ani, printre altele, 14,26 kilometri de strazi reparate capital si reparatii strazi prin plombari; 21,03 kilometri de reparatii carosabil, trotuare, zid de sprijini borduri.
Sunt remarcate la realizari parcari, automate de eliberat tichete de parcare si sistem electronic de plata a parcarii. Dar si treceri de pietoni si indicatoare de circulatie., extinderea si modernizarea retelei de iluminat public sau extinderea retelei de iluminat festiv.
La capitolul salubrizare, au fost modernizate 10 puncte de colectare a gunoiului prin realizarea de platforme subterane, 100 de cosuri de gunoi din beton, 100 de cosuri noi de metal, 391 de cosuri reconditioante.
Amenajarea locurilor de joaca pentru copii – au fost create 11 noi locuri de joaca, 7 locatii au fost dotate cu aparate fitnes pentru adulti.
S-a reusit extinderea cimitirului si s-au facut lucrari de modernizare – zona centrala Piata 1 Mai – strada Unirii; zona Complexului Silvania; acces la Hala Agroalimentara; zona Spitalului de Boli Contagioase; cartier Dumbrava Nord; zona Uz Casnic; intrare in Muncipiu dinspre Cluj; fantana arteziana; pod pietonal in Otelec.
Proiecte in derulare sunt Piata Astralis, reabilitarea Bulevardului Mihai Viteazul; varianta ocolitoare a municipiului Zalau tronsonul 2; modernizarea dezvoltare si echiparea Sadionului Municipal; extinderea Sala Sporturilor – sala arbitri; instalatie de iluminat nocturn la baza de tenis.
Despre proiecte cu finantare europeana aflam ca pana in prezent au fost semnate noua contracte de finantare in valoare totala de 7 milioane de euro pentru rumatoarele obiective: cresterea eficientei energetice pentru 11 blocuri; modernizare de drumuri forestiere; reabilitarea a doua strazi Closca si 22 Decembrie (fosta Crasnei). Primaria Zalau a mai depus alte 13 cereri de finantare cu o valoare totala de 11,5 milioane euro. Patru cereri vizeaza cresterea eficientei energetice a 4 licee. Sapte proiecte vizeaza cresterea eficientei energetice a 19 blocuri. O cerere vizeaza imbunatatirea sistemului de iluminat public. O alta cerere vizeaza amenajarea unu centru de zi pentru copii. Alte 6 proiecte au fost depuse cu o valaore de 33 milioane euro, vizand mobilitatea urbana; reabilitarea principalelor artere de circulatie, priste de biciclete, amenajare spatii verziimbunatatirea sistemului de transport in comun.
La capitolul educatie, cultura, sport, primarul aminteste ca a dat burse, subventii si premii elevilor. A modernizat majoritatea unitatilor de invatamant din municipiu. A infiintat sapte cabinete medicale in scoli. Aminteste si de reabilitare, modernizarea, dotarea si extinderea cinematografului Scala. A investit in reabilitarea soclurilor statuilor si abusturilor din Zalau. A modernizat sala de casatorii si reabilitat Cladirea Albastra de patrimoniu. A dat drumul construirii a doua blocuri ANL cu 503 apartamente. A achizitioant 5 autobuze nearticulate, doua articulate si sase microbuze.
Ionel Ciunt ne mai spune in revista ca s-a intalnit in doi ani cu abasadorii Israelului, Belarus, Statelor Unite ale Americii, Rusia, dar si cu consulul Germaniei din Timisoara.