Noile reglementari pre-gatite de Guvern pentru accesul si vanzarea la piata a produselor agricole au in realitate drept scop introducerea unui nou impozit. Cel pe venitul obtinut de tarani prin vanzarea la taraba.
Pentru a-si putea vinde legumele si fructele in piata, taranii vor avea nevoie de patru documente: atestarea profesionala, certificatul de producator, certificatul de comercializare si cardul de acces in piata. Caile de strabatut pentru eliberarea acestor documente sunt destul de anevoioase.
O „jucarie” pentru tarani de 600.000 de euro
Exista un proiect de Ordonanta de Urgenta a Ministerului Agriculturii pentru „stabilirea unor masuri de reglementare a pietei din sectorul agricol, prin care se schimba actualele certificate de producator si se introduc carduri electronice”. Introducerea cardului de acces in piata presupune crearea unui sistem electronic destul de complex, precum si a unei infrastructuri aferente in toate pietele din Romania. Ma intreb daca nu cumva producatorii se vor inghesui in pietele din Sig, Crasna, Buciumi, unde cu certitudine nu vor fi cititoare de carduri. Surse din Ministerul Agriculturii au declarat ca un astfel de sistem ar costa in jur de 600.000 de euro. Toate aceste probleme vor fi clarificate prin normele metodologice de aplicare a noului act normativ, norme ce vor fi intocmite si publicate de Ministerul Agriculturii. De precizat ca dupa intrarea in vigoare a noii legi, vechile certificate de producator vor mai fi valabile 45 de zile.
Harababura in stabilirea impozitului
Hai sa o spunem pe cea dreapta: scopul acestui proiect de act normativ consta in impozitarea veniturilor obtinute de cei care vand produse agricole la taraba. Astfel, la art.8 se prevede negru pe alb. „In vederea luarii in evidenta ca platitori de taxe si impozite, prin atribuirea unu cod de identificare fiscala, producatorii agricoli, persoane fizice care detin certificate de producator se inregistreaza la serviciile financiare descentralizate, respectiv, administratiile teritoriale ale finantelor publice de care apartin”. Asadar, pentru veniturile obtinute din vanzarea legumelor si fructelor la piata, taranii, ca persoane fizice, vor plati volens-nolens impozit pe venit, plus contributia la fondul de pensii si la asigurari de sanatate. Problema care se pune este cine si cum va inregistra cat a vandut omul la piata, la ce preturi si cum se scad cheltuielile pentru a i se putea calcula corect impozitul pe profit si celelalte taxe.
Producatorii n-au aflat inca ce li se pregateste
Am facut un tur prin Piata agroalimentara a Zalaului, incercand sa aflu care este parerea celor direct vizati de proiectul de ordonanta de urgenta si anume vanzatorii de de la tarabe. Prima constatare este ca nimeni nu cunoaste continutul noii legi. Nu li s-a spus nimic nici, in localitatile de unde vin, Hereclean, Crasna, Pericei nici de catre primari sau consilierii locali, nici de catre administratorul pietei. Mihai Sabadus din Badon cultiva aproape doua hectare de legume si le vinde in piata impreuna cu sotia. „Sa introduca, dom@le ce carduri si certificate vor ei. Sa ne impoziteze pana ne vor lua si hainele de pe noi. Si mai mint ca sprijina agricultura…”. Aurel Margin vinde cartofi din productie proprie, de la Bocsa. Nu stie nimic despre proiectul noilor reglementari privind vanzarea produselor agricole. Ii explic pe scurt cam despre ce e vorba. „Pai, din ce imi spuneti, inteleg ca fiscul imi va lua un nou impozit, da? Pai nu era vorba ca ne ia impozit pe suprafata, adica pe hectarul de cartofi, 16 la suta din 3500 de lei? Asta nu inseamna dubla impozitare?”.