În România secolului XXI, există încă zone în care să ai acces la doctori reprezintă un lux. Iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, parlamentarii propun, printr-un proiect de lege înregistrat miercuri la Senat, introducerea asistenței medicale mobile în Legea Sănătății. Documentul aflat acum în dezbaterea senatorilor prevede că cei aflați în zone izolate sau cei care nu acces facil la servicii medicale vor putea beneficia de asistență medicală mobilă.
“La nivel național, arii populaționale largi nu beneficiază în prezent de servicii medicale complexe, integrate, fie din cauza infrastructurii, a lipsei personalului medical de specialitate (concentrat în marile centre), fie din motive ce țin de lipsa accesului la informație. Cu toate acestea, grupurile constituite în categorii vulnerabile au nevoie de servicii medicale care să le vină în sprijin”, se arată în motivarea proiectului.
Zonele cu pacienți cu acces limitat, spre zero, la doctori sunt acelea în care serviciul medical este deficitar sau chiar inexistent, și comunitățile în care accesul la serviciile de sănătate de orice fel este dificil, din cauza populației reduse ori a condițiilor improprii de locuit (zeci de km până la primul spital public). Medicii de specialitate și alte categorii de personal medical specializat, precum asistentele sau moașele, vor asigura asistența medicală mobilă. În desfășurarea acestui tip de acțiuni, aceștia vor face echipă cu furnizorii de servicii conexe actului medical, precum tehnicienii dentari, biologii, biochimiștii, fizio-kinetoterapeuții, psihologii, logopezii, opticienii și tehnicienii de proteze și orteze. Pe lângă medicii specialiști, rezidenții și studenții la medicină vor mai putea furniza asistență medicală mobilă.
Noul tip de asistență medicală vizează prevenția și profilaxia bolilor, screening-ul unor afecțiuni medicale și efectuarea de controale medicale periodice, generale și de specialitate. Așadar, caravanele cu medici vor efectua activități de medicină preventivă, în scop curativ și pentru diagnostic, investigații clinice și paraclinice, asistență medicală prin telemedicină, reabilitare medicală, screening specializat pentru diferite afecțiuni, activități conexe actului medical și educație pentru sănătate.
Asistența medicală de specialitate se va mai putea acorda în clădirile cu autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale, special amenajate.
Proiectul de lege inițiat de USR PLUS va intra în vigoare după ce va fi adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.