Proiectul Centenar prin satele si comunele judetului Salaj a poposit, în weekend, în mai multe localitati salajene, la Gostila, lleanda, Dabâceni, Gâlgau, Poiana Blenchii si Horoatu Crasnei.

rn

„De Centenar în satele noastre, cu lacrimi de iubire pentru România si dorinta de a fi mai uniti. Caravana Unirii este întâmpinata cu drag în toate localitatile în care poposeste si reuseste sa adune cât mai multe inimi care vibreaza împreuna”,a declarat directorul Bibliotecii Judetene Salaj, dna. Florica Pop.

rn

„Multumim oameni dragi pentru gândurile si sinceritatea voastra! Daca vom încerca sa vorbim frumos si cu respect unii de altii si toti împreuna despre România, vom reusi sa redevenim o tara demna de sacrificiile atâtor generatii, care au avut un ideal si au pus mai presus de interesele proprii – DESTINUL NEAMULUI ROMÂNESC!” a mai declarat Florica Pop.
Mesajul înaintasilor catre contemporani:
„tinta noastra, domnilor, socotesc ca nu poate fi alta decât unitatea nationala a românilor. Unitatea mai întâi în idei si în sentimente, care sa aduca apoi cu vremea unitatea politica…, sa faca un trup politic, o natie româneasca, un stat de sapte milioane de români. La crearea acestei nationalitati, la o reformare sociala a românilor, bazata pe sfintele principii ale dreptatii si ale egalitatii, trebuie sa tinteasca toate silintele noastre. Românismul, dar, e steagul nostru, supt dânsul trebuie sa chemam pe toti românii. (Nicolae Iorga – 1846, Paris)
Taria si puterea unui popor, vaza sa, politica sa cumpanita, nadejdile sale, prezentul si viitorul sau zac în unirea nationala… Iubiti-va si aparati-va unul pe altul, cunoasteti ca sunteti frati si aceasta e nationalitatea”. (George Barit)
„Istoria românilor ne arata ca UNIREA a fost totdeauna telul cel mai dorit al lor; de la descalecatoare si pâna astazi ea a germinat nu numai în spiritul barbatilor acelora care au îndraznit a cugeta glorie si marire pentru poporul român, dar chiar în spiritele acelora care nu s-au suit cu gândul decât pâna la conservarea gintei. Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii ei nu au lipsit a aspira catre unire… Unirea este efectul luptei seculare în contra cotropitorilor, lupta prin care ne-am putut conserva nationalitatea; ea este simbolul luptei de a fi, garantia cea mai puternica si mai temeinica în contra tendintelor si ambitiunilor dinafara”. (Ion Ghica în „Convorbiri Economice”, 1865).