In fiecare an, in lunile iulie si august, ghiseele de la Serviciul de Evidenta a Populatiei din Zalau sunt asaltate de persoane stabilite in strainatate care se intorc acasa vara, in concediu. Conform biroului de presa al Primariei Zalau, in cadrul careia se afla si Serviciul municipal de Evidenta a Populatiei, in perioada 1-21 august au fost eliberate 1.008 cereri de schimbare a actului de identitate. Comparativ, in luna iulie s-au inregistrat 880 de cereri, iar in toata luna mai 597. Ne-am interesat daca cererile au fost eliberate in termenul legal si daca serviciul de Evidenta a Populatiei a avut nevoie de personal suplimentar pentru a face fata numarului mare de solicitari, cu precadere in luna in curs. Andreea Borz, de la biroul de presa din cadrul Primariei Zalau, ne-a transmis ca activitatea de procesare a cartilor de identitate presupune o anumita specializare, asa ca nu exista conditii de detasare a personalului de la alte compartimente din cadrul primariei. „Toate cererile au fost solutionate in maximum 15 zile de la depunere, in conditiile in care termenul legal de solutionare este de 30 de zile”.” Varful solicitarilor de acte de identitate este de obicei in luna august, luna decembrie, si de Paste”, spune Primaria Zalau.

Buletine expirate, cu duiumul
2.975 de persoane sunt pasibile de amenda in municipiul Zalau si comunele apartinatoare Serviciului de Evidenta din Zalau, pentru ca au cartea de identitate expirata. In cursul acestui an au fost aplicate 246 de amenzi de catre lucratorii de la biroul de Evidenta, in cuantum de 9.790 de lei. 558 de adolescenti si-au facut primul buletin din viata lor anul acesta, la implinirea varstei de 14 ani. Aceste date ne-au au fost comunicate de Serviciul Municipal de Evidenta a Populatiei Zalau, prin intermediul biroului de presa al Primariei.

Acte necesare pentru schimbarea buletinului sau a cartii de identitate
Biroul de Evidenta a Populatiei ne transmite care sunt actele necesare pentru eliberarea cartii de identitate. Persoanele care se prezinta pentru a-si schimba buletinul trebuie sa completeze o cerere tip pe care o primesc de la ghiseele de la serviciul de Evidenta. Inafara de cerere, persoanele care vor un nou act de identitate au nevoie de certificatul de nastere in original si copie; certificatul de casatorie (daca e cazul), in original si copie; sentinta civila de divort (daca este cazul), in original si copie. Mai trebuie prezentat actul care face dovada spatiului de locuit, in original si copie, si o taxa de 12 lei, care se poate achita la biroul de Taxe si Impozite din cadrul Primariei, sau la oficiile postale. Buletinul sau cartea de identitate care se schimba, ramane la ghiseul de la Evidenta Populatiei, unde se predau actele mentionate, impreuna cu cererea tip.