Absolvent de la API, prins cu telefon mobil in sala.
Cea de-a treia proba scrisa a bacalaureatului – proba obligatorie a profilului – a adus prima problema pentru Salaj, reprezentata de primul caz de eliminare din examen. Potrivit inspectorului scolar general Ioan Abrudan, care este si presedintele comisiei judetene de bacalaureat, este vorba despre un absolvent de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, surprins de profesorii supraveghetori in timp ce incerca sa vorbeasca la telefonul mobil. Cum acest obiect nu avea ce cauta, conform metodologiei, asupra candidatului, si avand in vedere si ca supraveghetorii au identificat in respectivul telefon mesaje… suspecte, acesta a fost imediat eliminat din examen. El va fi declarat automat respins in aceasta sesiune, putandu-si incerca din nou norocul (nu la copiat!) in sesiunea din august.
Subiecte usoare la geografie
Dincolo de acest incident, din impresiile culese de la candidati la iesirea de la proba de ieri, cei mai norocosi se pare c-au fost absolventii de la profilul umanist, care au avut de sustinut examen la alegere intre geografie si istorie. O simpla privire aruncata pe subiecte este, de altfel, lamuritoare in privinta misiunii destul de simple pe care au avut-o norocosii candidati. Astfel, cei care au optat pentru geografie au avut la subiectul I o schita cu harta politica a Europei, pe care ei au avut de identificat cateva elemente date (state, capitale etc), cerinte cu care elevii sunt deprinsi inca din gimnaziu. Acelasi a fost “modelul” si la subiectul II, unde singura diferenta este ca a fost data o schita a hartii reliefului Romaniei, pe care candidatii au avut de identificat, la fel, cateva elemente date (rauri, lacuri, munti s.a.). La punctul III, schita de harta a fost inlocuita cu un grafic – ce reda evolutia temperaturilor medii lunare la Moscova – pe baza carora candidatii au fost pusi sa raspunda la cateva intrebari. La istorie, subiectele I si II au presupus elaborarea unor raspunsuri la intrebari puse pe marginea unor texte, iar la subiectul III, candidatii au avut de elaborat un eseu despre Romania in timpul comunismului.
Mai greu la matematica 2
La matematica, subiectele au fost diferentiate pe doua nivele de dificultate, cele mai dificile fiind destinate absolventilor de la profilul real, specializarea mate-info (M1). Urmatoarele fiind rezervate pentru absolventii de la real – specializarea stiinte ale naturii, si pentru cei de la profilurile servicii, respectiv tehnic (M2). Desi subiectul M2 a avut un grad de dificultate mai scazut, raportat la nivelul de pregatire al absolventilor respectivi acesta a pus, se pare, cele mai mari probleme. Cel putin asta ne-au declarat, la iesirea din examen, majoritatea candidatilor, si inca cei de la un liceu cu renume.