Miercuri, 26 februarie 2020, la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau (SJUZ) a avut loc o conferinta de presa, prilejuita de donarea din partea unui ONG, a unei mese de resucitare in valoare de 17.300 de euro. La eveniment pe langa Dr. Melinda Baizat, sefa Sectiei de Neonatologie din cardul SJUZ si purtatorul de cuvant al Spitalului Georgeta Fit, a fost prezent presedintele de Consiliul Judetean Salaj Tiberiu Marc si bine-nteles reprezentantii ONG-ului.

rn

In cadrul conferintei dr. Melinda Baizat referitor la echipament a declarat: "Pentru mine in momentul in care am primit acest echipament a fost o bijuterie, in neonatologie avem minutul de aur si ora de aur, ceea pe care ma bucur sa o putem acorda noi-nascutilor, asa cum trebuie. Inainte de masa de reanimare pe care am primit-o, am avut o masa de reanimare care la nivel bazal si furniza oxigen 100%, acum din fericire putem reanima conform protocoalelor, fara oxigen 100%, cu titrarea oxigenului, cu tirarea presiunilor. Asigura caldura, asigura puls oximetrie, deci ne monitorizeaza eficienta reanimarii in neonatologie, eficienta neonatologiei se monitorizeaza prin secunde si asta ne ajuta sa nu avem nici un deces in spital si in momentul nasterii." Din cele declarate de Baizat, masa este folosita de cateva luni, ceea ce ne face sa ne intrebam pe principiul "cand faci un bine, uita de indata ce l-ai facut", daca scopul conferintei era acela, ca prin intermediul presei locale sa creeze o imagine a ong-ului respectiv, pentru ca cititorii sa fie convinsi sa doneze bani catre aceasta organizatie.

rn

Baizat a mai declarat ca anul trecut Consiliul Judetean Salaj a cumparat doua ventilatoare si doua sistem Checkup, o masa cu caldura radianta, pentru aceasta sectie.

rn

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc a declarat ca s-a facut o evaluare a mortalitatii infantile din 2010 incoace, astfel ca s-a constat o serie de fluctuatii. La nivelul judetului sunt ani cu o mortalitate mai mare, 2018 a fost un an cu mortalitate de peste 11 la mie, dar au fost si ani cu mortalitate de 6 la mie "Cred ca daca acest indicator la nivel national sau la nivel regional are un anumit trend, datorita numerelor mari, la nivelul judetelor fluctuatia, cel putin eu vorbesc despre Salaj, este destul de mare de la un an la altul. Una, doua, trei cazuri inseamna deja cateva procente.Dar nu neaparat despre aceasta este vorba, noi ne-am dorit sa reducem aceasta mortalitate infantila". V-am reprodus aceste cuvinte ale lui Tiberiu Marc, pentru ca ONG-ul care a facut aceasta donatie, apeleaza prin diverse campanii si prin intermediul mass-mediei, catre companii sau donatori, la dotarea maternitatilor insistand pe ideea mortalitatii infantile si cine nu vrea sa doneze cand vine vorba de copii. Evident ca nu este cazul ca vreo institutie sa refuze o donatie de acest tip, dar poate ca Statul Roman prin intermediul autoritatilor locale si judetene ar trebui sa se implice mai mult in dotarea spitalelor, in asa fel incat bani pe care oameni vor sa-i ofere prin donatii sa se faca direct catre aceste spitale si treaca cat mai putin prin alte maini. Nu de alta, dar dincolo de intentiile bune care animeaza pe unii voluntari si "ambasadori" ai caritatii, multe discutii s-au creat cand s-a aflat ca salariile celor care conduceau ONG cu denumiri ce pretindeau ca salveaza copii, erau fabuloase, la nivel presedintilor si directorilor executivi, mai putini la cei care strang bani si trag de tine, sa le dai o semnatura si o donatie.