Se anunță proteste de amploare luni, 13 mai, în fața Guvernului, dar și la Ministerul Muncii și Ministerul Economiei. Sindicaliștii BNS ies în stradă pentru a cere o reformă fiscală urgentă, care să-i scape pe români de taxele și impozitele “sufocante”.

Prin protestul organizat sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical vrea să atragă atenția cu privire la “inegalitățile din sistemul fiscal din țara noastră unde, din păcate, regăsim cea mai mare rată a riscului de sărăcie în muncă din Europa”.

“Nici un stat membru al UE nu are o sarcină fiscală asumată de angajat atât de mare, indiferent de nivelul veniturilor. România are una dintre cele mai ridicate cote de impunere efectivă pentru persoanele cu venituri mici: 50% din salariul mediu. Reducerea sarcinii fiscale pe muncă este o măsură extrem de necesară. În plus, există studii care indică faptul că o mutare a sarcinii fiscală de pe muncă pe consum și proprietate ar putea să reprezinte un stimul pentru creșterea economică. Taxarea pe muncă trebuie redusă, acest lucru trebuie să fie o certitudine, însă nu este suficient doar atât. Reîmpărțirea sarcinii fiscale pe muncă între angajat și angajator este esențială. Aceasta trebuie însoțită de măsuri precum: introducerea progresivității impozitului pe venit, extinderea bazei de taxare pentru alte venituri decât cele din muncă, regândirea accesului la sistemul de prestații de securitate socială”, precizează BNS.

Potrivit sindicaliștilor, introducerea progresivității impozitului pe venit trebuie să fie realizată astfel încât sarcina fiscală actuală să crească doar pe veniturile care sunt neobișnuit de mari față de nivelul mediu. “Peste 40% din salariile din România se află la un nivel sub 67% din salariul mediu brut. 1,3% din salariații din România au venituri de 6 ori mai mari decât salariul mediu brut, indicând un  nivel semnificativ de inegalitate. Diferența între cele mai mici 20% din salarii și cele mai mari 20% este de aproape 5 ori”, arată BNS.

România are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forței de muncă din UE: 42,8% față de 38,6% media europeană. “Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuțiile sociale percepute pentru finanțarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanțarea sistemului de pensii și a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuții plătite de persoanele asigurate, în proporție de peste 97% aceștia fiind salariați. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaților este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenția OIM și Codul european de securitate socială. Salariile mici și taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc”, adaugă sindicaliștii.