Campania de distribuire a comprimatelor de iod către populație se amână până în a doua jumătate a lunii aprilie. În schimb, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara, în zilele ce urmează, o campanie de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

“Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit informațiilor oficiale, distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

Măsura de a amâna distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu, în contextul în care această acțiune ar fi trebuit să demareze în cursul acestei săptămâni, vine după ce medicii de familie au refuzat să le împartă. Aceștia au afirmat că aglomerația și birocrația pe care le-ar presupune acest proces le-ar îngreuna prea mult activitatea medicală din cabinete.

În urmă cu aproximativ o lună, pe fondul războiului din Ucraina, de teama unui accident nuclear, românii au dat iama în farmacii pentru a cumpăra iodură de potasiu.

Medicii atrag atenția că aceste comprimate nu se administrează preventiv, ci doar în eventualitatea unui accident nuclear, într-un interval de câteva ore de la producerea acestuia.

Raed Aafat: Un “fake news” ar putea determina populația să înghită aceste pastile

Prezent la Zalău, în weekend, secretarul de stat Raed Arafat, șef al DSU, a explicat, într-o discuție cu reporterul Graiul Sălajului, că distribuirea acestor comprimate este o măsură pur preventivă, de siguranță, deoarece în cazul unui eventual accident nuclear ar fi imposibil ca pastilele să ajungă la toată populația în decurs de câteva ore. Oficialul a punctat că mizează pe responsabilitatea cetățenilor în această chestiune, dar a admis că o știre falsă, aruncată în rândul populației, ar putea avea cel mai nedorit efect. “Un fake news ar putea determina populația, din păcate, să înghită acele pastile de clorură de potasiu”, a afirmat Raed Arafat, reiterând sfatul de a păstra în bune condiții pastilele după primire și de a nu le administra decât la recomandarea medicului, nicidecum a altor persoane neavizate.