Incă nici nu s-a uscat cerneala de pe semnătura de promulgare a Legii Camerelor Agricole că s-au şi declanşat luptele pentru transformarea lor in „camere politice”.
Una a zis Rădulescu…
Nici n-a plecat bine de la Zalău secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu că a şi inceput războiul pentru ocuparea funcţiilor de şef in structurile Camerelor Agricole. Şi şefi cine pot fi? Oamenii puterii şi acoliţii lor. La Zalău, Rădulescu se bătea cu pumnul in piept că in conducerile Camerelor Agricole zonale, judeţene, regionale şi chiar la Camera Agricolă Naţională vor fi desemnaţi oameni competenţi, şi nu pe criterii politice. Aşa a zis Rădulescu. In realitate situaţia este cu totul alta. Spun asta pentru că, săptămana viitoare, peste 2000 de fermieri, după cum anunţă Federaţia Agrostar vor organiza manifestaţii, in premieră, la Bruxelles, acuzand politizarea camerelor agricole.
… Şi alta se intamplă
Ministrul secretar de stat ii anunţa pe sălăjeni, că prin Camerele Agricole care se vor infiinţa, „agricultorii au posibilitatea de a-şi lua destinul in propriile maini”. Numai că legea a fost aprobată şi promulgată intr-o formă diferită decat cea convenită cu partenerii sociali, ca de exemplu prezenţa parlamentarilor in Camerele Agricole. Bineinţeles, parlamentari portocalii. Discutand cu un inginer agricol cu funcţie in stucturile agricole judeţene, al cărui nume am fost rugat să-l păstrez deocamdată sub tăcere, acesta afirma că politicul din Romania are alte interese decat relansarea sectorului agricol, şi anume să susţină evaziunea şi importurile şi să ţină sub tutela politică toată agricultura. „In comitetul de iniţiativă se regăsesc doar oameni care reprezintă interesele partidului de guvernare. Miza sunt fondurile europene, ca să poată controla electoratul”.
Agricultorii, a cincea… mană
Mai mulţi fermieri susţin că, in elaborarea Legii Camerelor Agricole, comisia in frunte cu Rădulescu nu s-a consultat cu agricultorii. Ei au fost a cincea mană. De pildă, medicii veterinari, cei care totuşi de ocupă de siguranţa alimentelor şi a animalelor, nici măcar nu au fost intrebaţi de sănătate. După cum nici agricultorii n-au fost intrebaţi dacă sunt de acord cu cotizaţia pentru Camerele Agricole. Federaţia Agrostar, ai cărei membri se găsesc şi in judeţul nostru, a anunţat că va sesiza Comisia Europeană cu privire la situaţia creată pentru faptul că nu doreşte transformarea camerelor Agricole in Camere Politice. Nicolae Bosanceanu, fermier sălăjean, membru in Comitetul director al Asociaţiei proprietarilor din Romania, spunea: „Noi vrem ca aceste Camere să fie instrumente de lucru ale fermierilor, nu ale organizaţiilor de susţinere in colegiile electorale ale politicienilor”.Ce va fi vom vedea!