Fraiele agriculturii sălăjene sunt ţinute de doi directori coloraţi politic diferit. In loc să-şi strangă mana, cei doi se inţeapă pe spinarea producătorilor.
In Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de vineri 29 octombrie a fost aprobat proiectul de hotărare privind numirea lui Dorel Seichei in funcţia de director executiv al Camerei Agricole Judeţene. Povestea nu este nouă. Inginerul Dorel Seichei, de altfel un bun specialist, a condus destinele Camerei Agricole Judeţene de cand aceasta s-a „metamorfozat” din Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, dar mai ales de cand Camera a trecut sub tutela Consiliului Judeţean. Dorel Seichei fiind un remarcabil membru PSD, preşedintele Consiliului Judeţean aşijderea, era oarecum firesc in ziua de azi, ca funcţia supremă in Camera Agricolă Judeţeană să fie ocupată de Seichei. Printre obiectivele Camerei se numără şi susţinerea intereselor eco- nomico-sociale ale popu-laţiei din mediul rural şi urban, in activităţi agricole, dezvoltarea agriculturii prin modernizarea fermelor. Ea are rol de pregătire profesională, informare, susţinere, prestări de servicii către fermieri. Cum s-ar zice duce in spate o parte din povara agriculturii.
Un zambet stramb
Altă parte din dulcea povară a agriculturii o duce Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Camera Agricolă şi Direcţia pentru Agricultură ar trebui să fie ca două surori siameze. Numai că la conducerea Direcţiei se află un infocat PDL-ist in persoana lui Ioan Bujiţă. Aşadar un director la putere, celălalt in opoziţie. Chiar dacă se imbracă lupul in blană de oaie, nu va putea reproduce duiosul behăit al mielului. Oricat ar incerca cei doi directori să-şi zambească, zambetul lor va fi stramb, pentru că aşa vrea partidul fiecăruia.
Interese de partid in detrimentul cetăţenului
Tragedia este că această situaţie se răsfrange in mod negativ asupra cetăţeanului. Spre a argumenta cele spuse voi veni doar cu două exemple. La inceputul lunii septembrie Consiliul Ju-deţean, prin camera Agricolă a organizat manifestarea „Satul Sălăjean”, cu targ de produse tradiţionale. Din orgoliu de partid Direcţia pentru Agricultură nu a fost invitată. Tocmai cei care au identificat şi promovat produsele tradiţionale. Mani-festarea a fost un fiasco. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj, ar fi fost normal să organizeze (aşa cum se face in marea majoritate a judeţelor) zilele recoltei, sub genericul „Toamna Sălăjeană”. Ioan Bujiţă imi spunea că nu poate organiza o astfel de manifestare in toamna lui 2010 pentru că onorata Cameră Agricolă Judeţeană nu-i acordă nici un sprijin. Desprindem din asta că interesele de partid sunt prioritare, chiar dacă ele lezează interesele cetăţea-nului de rand. Dacă s-au impăcat ele capra şi varza, de ce nu s-ar impăca şi Seichei cu Bujiţă, să nu tragă unul hăis şi altul cea. Asta pentru binele agriculturii sălăjene.