Judecatoria Zalau a prelungit cu 30 de zile arestarea preventiva in dosarul camatarilor din Jibou. Instanta de judecata a admis luni cererea procurorilor DIICOT de prelungire cu 30 de zile a masurii de arest preventiv pentru opt camatari jibouani, prinsi in flagrant in 26 martie in timp ce primeau bani dati cu camata unor persoane din Jibou. Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Zalau, George Barbura, a precizat ca instanta de judecata a considerat ca perioada petrecuta pana in prezent de camatari, in arest nu este in masura sa atenueze pericolul social. George Barbura spune ca masurile pentru care Judecatoria a dispus prelungirea arestului sunt intemeiate de articolul 148, ali-niatul 1, literele b, e si f din Codul de procedura penala. Articolul face referire la situatii care pericliteaza cursul anchetei. Procurorii salajeni au suspiciuni ca inculpatii au incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului. Procurorii mai banuiesc ca ar fi exercitat presiuni asupra partilor vatamate prezente in dosar. Astfel ca gruparea camatarilor este considerata drept pericol social.
Cei opt camatari aflati in arest refuza sa coopereze cu anchetatorii. Barbura sustine ca niciunul dintre cei arestati nu si-a recunoscut vina, in pofida faptului ca au fost prinsi in flagrant in timp ce isi insuseau ilegal 3.529 de lei. In schimb, infractorii cauta tot felul de scuze pentru a explica anchetatorilor situatiile in care au fost surprinsi, asa cum povesteste George Barbura.
Victime „fara numar”
Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Zalau sustine ca instanta are nevoie de timp pentru efectuarea unor acte de urmarire penala, pentru stabilirea valorii exacte a prejudiciului si pentru identificarea si audierea a aproximativ 40 de parti vatamate si a circa douazeci de martori. George Barbura spune ca inculpatii se affa intr-un concurs de infractiuni, fiind acuzati de savarsire, initiere, constituire, aderare, dar si sprijinire a unui grup infractional alcatuit in cartierul Caramidari din Jibou. La toate acestea se adauga acuzatia de santaj, pedepsita de articolul 194, aliniatul 1. Barbura a tinut sa mentioneze ca unul din inculpati, si anume Kiss Tarzan, se supune articolului 37, litera „a”, referitoare la recidiva post-condamnatorie. Tarzan a savarsit infractiuni inainte de terminarea unei pedepse mai vechi, pronuntata in alt dosar. In faza de urmarire penala, ares-tarea se mentine pentru cel mult 180 de zile, in timp ce pentru faza de judecata legea prevede o durata rezonabila pana la solutionarea cazului. Acest lucru difera de la caz la caz. Instanta salajeana a prelungit termenii de judecata in dosarul camatarilor pentru ca exista un numar mare al partilor identificate in timp. „Probatoriul impune o vasta activitate de cercetare in acest caz”, s-a exprimat George Barbura. Din momentul aducerii camatarilor la sediul DIICOT pentru investigatii, au fost audiate aproximativ 30 de parti vatamate, sapte martori, trei invinuiti si un faptuitor. Anchetatorii sunt discreti in ce priveste identitatea lor, pentru a asigura buna desfasurare a investigatiilor. Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Zalau spune ca numarul partilor vatamate a fost aproximat, fiindca „nu se stie cu certitudine cate persoane sunt vatamate.”
Clanul camatarilor castiga enorm de pe urma nevoiasilor
Printre persoanele imprumutate de camatari au fost pensionari nevoiasi, mame beneficiare de indemnizatie pentru cresterea copilului si alte persoane cu drepturi banesti prevazute prin lege. Gruparea se folosea de pensiile, alocatiile, ajutoarele sociale, dar si de indemnizatiile persoanelor imprumutate cu bani pentru a-si recupera datoria. Dobanzile ajungeau pana la dublul sumei imprumutate, astfel ca victimele deveneau clienti fideli ai camatarilor, care ii invarteau intr-un cerc vicios. Cu exceptia a doua persoane, victimele erau de etnie roma.
In prima faza, anchetatorii au arestat pentru 24 de ore noua suspecti. In 27 martie, Judecatoria Zalau a dispus prima masura de arestare preventiva pentru 29 de zile in cazul a opt inculpati. O persoana a fost eliberata din arest. La momentul respectiv, in Jibou a ajuns vestea ca cel eliberat ii va cauta pe datornici pentru a recupera datoriile. Ba mai mult, regina camatarilor, pe numele ei Elisabeta, zisa si Erjy, i-a dat dat ordin celui eliberat sa continue „afacerea”. In plus, Elisabeta l-ar fi mandatat pe cel eliberat din arest sa le transmita dator-nicilor ca ii desfiinteaza dupa ce iese din puscarie. Politistii au luat in calcul de la inceputul anchetei posibilitatea unor presiuni asupra pagubitilor. Una din victimele camatarilor ne-a spus ca anchetatorii au instruit pagubasii sa anunte politistii daca vreunul din camatari recurge la violente si amenintari pentru a-si recupera banii. Asa a ajuns cel mai prolific clan de camatari din Salaj – pana la vizita mascatilor in cartierul Caramidari – sa castige aproximativ 500 de milioane de lei vechi pe luna, prin santaj si inselaciune.
De sase ori Kis
Clanul Kis este cunoscut in lumea interlopa din Jibou si in special in cartierul Caramidari. Cercetarile anchetatorilor au aratat ca gruparea infractionala specializata in camatarie s-a constituit in 2011. In acest moment se afla in arest membrii celui mai temut clan, printre care Kis Elisabeta, Kis Ioan, Kis Tarzan, Kis Sanducan Pista, Kis Radu Iacob, Kis Loredana Ildi. Alaturi de cei sase mai sunt arestati Iosif Balog si Augustin Farcas. Cartierul Caramidari a fost in trecut un teritoriu linistit, locuit de oameni harnici si priceputi in fabricarea caramizii, de unde provine numele cartierului. Majoritatea tiganilor, sareau imediat in ajutor, daca erau solicitati, de exemplu pentru a incarca caramizi. Timpul a trecut. Oamenii s-au schimbat. Cartierul Caramidari s-a transformat in spaima Jiboului, dupa ce au ajuns aici tot soiul de personaje dubioase care sunt interesate sa procure bani din orice altceva, numai din munca nu.
Camataria, „meserie” pe cale de disparitie in Jibou
Primarul Jiboului Eugen Balanean spune ca s-au linistit apele odata cu arestarea camatarilor. „Nu au mai fost sesizari si plangeri legate de aceasta activitate”, transmite primarul cu completarea ca „nu sunt alti camatari in Jibou”. Eugen Balanean intra frecvent in contact cu persoane care primesc ajutor social de la primarie, printre care si tigani. Spune ca nu a mai auzit vorbindu-se de camatarie in Jibou.