Primariile celor patru orase din judetul Salaj, dar si alte cateva administratii locale din mediul rural, vor primi in administrare sute de hectare de teren care, pana acum se aflau in „parohia” Agentiei Domeniilor Statului (ADS). „Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata, obiectul ei de activitate urmand sa treaca la Primarii”, a declarat Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, dupa sedinta de Guvern al carui principal subiect a fost chiar reducerea numarului de agentii guvernamentale.Concesionarea terenurilor agricole ale statului va fi facuta de acum inainte de primarii.
ADS se ocupa pana acum de privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol, constituite in conformitate cu Legea 15/1990, si de concesionarea terenurilor cu destinatie agricola proprietate publica si privata a statului. ADS a fost infiintata prin Legea 268/2001, ca institutie de interes public, cu caracter financiar si comercial si a functionat in subordinea Ministerului Agriculturii.
Nu toti primarii vor deveni mari latifundiari in urma deciziei de a desfiinta ADS-ul. Astfel, prim-edilul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca suprafata de 12 hectare din fosta Statiune de Cercetare si Productie Pomicola, care trebuia sa treaca in administrarea primariei, va ajunge, in scurt timp, la vechii proprietari care au solicitat retrocedarea terenului. „Cel mai probabil, primaria va ramane doar cu administrarea imobilelor din aceasta zona, pe care le vom inchiria unui investitor care se arata interesat de arendarea livezii”, a mai adaugat Capilnasiu.
Septimiu Turcas va avea „in grija”, in viitorul apropiat, peste 100 de hectare de teren. „Aproximativ 60 de hectare au fost concesionate Liceului Agricol, care a lucrat doar o parte din suprafata si, din cate stiu eu, exista si terenuri concesionate unor persoane fizice”, a spus primarul orasului Simleu Silvaniei, care asteapta reglementari suplimentare din partea guvernului.
In expectativa este si primarul din Cehu, Varga Andrei. Din fericire, pentru el situatia din orasul pe care il conduce este ceva mai simpla deoarece, cele aproximativ 72 de hectare, administrate pana acum de ADS, nu sunt lucrate. „Terenul este situat in Poiana (zona periurbana ce apartine de Cehu) si, in momentul de fata, nu este lucrat. Dupa ce propunerea lui Ilie Sarbu va deveni „litera de lege”, vom urmari si eventuale contracte de concesionare”, a afirmat Varga.
Intentia ministrului Ilie Sarbu este apreciata de edilii din Jibou. In acest oras, dupa cum ne-a declarat Maria Ciascai, referent in cadrul primariei, exista peste 7 hectare de teren de care se va ocupa administratia locala, intreaga suprafata fiind in intravilan. „Decizia este una corecta si ne bucuram ca prin aceasta hotarare va fi reglementat corespunzator regimul juridic al terenului”, a declarat Maria Ciascai.
17 angajati de la SCPP pot ajunge someri
Prin retrocedarea terenului de la SCPP, 17 angajati isi vor pierde locul de munca. Mai mult, vor ramane fara o alternativa si zecile de muncitori zilieri care castigau bani, prin munca prestata la toaletizarea pomilor sau la cules”, a declarat directorul SCPP, inginerul Valer Coste. Infiintata in anul 1981, Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola, a fost ciuntita, rand pe rand, de suprafete importante de teren, iar acum este aproape sa-si inchida portile.
Cadou de la Ilie Sarbu: Primariile primesc in administrare sute de hectare de teren
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...